ΗΠΑ: Έτοιμο το στρατιωτικό ραντάρ στην κορεατική χερσόνησο

Ένα ισχυρό αμερικανικό στρατιωτικό ραντάρ αναπτύχθηκε στην θάλασσα για τον εντοπισμό οποιασδήποτε ενδεχόμενης εκτόξευσης πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, δήλωσε τη Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
"Το SBX έχει τοποθετηθεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη του SBX (Sea-based X-Band Radar), επιχειρηματολογώντας στις 2 Απριλίου ότι πρόκειται για μια "συνηθισμένη" αποστολή, η οποία επισήμως "δεν συνδέεται" με την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, ο αξιωματούχος αυτός του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι το SBX αναπτύχθηκε στην θάλασσα για να εντοπίζει ενδεχόμενους βορειοκορεάτικους πυραύλους.

Το ραντάρ αυτό βρισκόταν προηγουμένως στο Περλ Χάρμπορ, στην Χαβάη. Έχει ύψος 85 μέτρων και μπορεί να εντοπίζει την εκτόξευση ενός πυραύλου σε ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων.
Αυτό ολοκληρώνει μια σειρά από αμερικανικά ραντάρ που βρίσκονται στην περιοχή, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν τον τόπο προέλευσης ενός πυραύλου και να ακολουθήσουν την τροχιά του, κυρίως δύο αντιτορπιλικά που είναι εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κάλεσαν την Πέμπτη την Βόρεια Κορέα να σταματήσει "να παίζει με την φωτιά" και να μην προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλου την οποία, σύμφωνα με ενδείξεις, θέλει να πραγματοποιήσει αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις και με τον κίνδυνο να προκληθεί μια ανάφλεξη στην χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ έχουν εξάλλου ανακοινώσει την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής συστοιχίας THAAD στην στρατιωτική τους βάση στο Γκουάμ στον Ειρηνικό, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν αναπτύξει και αυτές τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα σε αντίδραση στην αναγγελθείσα εκτόξευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr