Aπεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Aπεβίωσε σε ηλικία 87 ετών η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου της. Σύμφωνα με πληροφορίες απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από γεροντική άνοια.

Η βαρόνη Θάτσερ, το γένος Ρόμπερτς, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925, ήταν η μακροβιότερος (1979-1990) πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τον 20ο αιώνα, και η μόνη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση. Ένας σοβιετικός δημοσιογράφος την είχε αποκαλέσει "Σιδηρά Κυρία", ένα ψευδώνυμο που συνδέθηκε με την αδιάλλακτη πολιτική της και το στυλ ηγεσίας της.

Αρχικά χημικός έρευνα πριν αποφασίσει να γίνει δικηγόρος, η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ εξελέγη πρώτη φορά μέλος του Κοινοβουλίου το 1959.

Η Βρετανία αποχαιρετά τη σιδηρά κυρία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να επιστρέψει στο Λονδίνο μετά το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ η βρετανική σημαία κυματίζει μεσίστια πάνω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990, η μόνη γυναίκα που έχει εκλεγεί στο αξίωμα, απεβίωσε το πρωί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η 87χρονη βαρόνη Θάτσερ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικά στο παρελθόν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και η κηδεία της θα γίνει με απόδοση στρατιωτικών τιμών και με πλήρες τελετουργικό, στα πρότυπα της κηδείας της βασιλομήτορος το 2002. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιθυμίες της ιδίας, η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ δε θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ άκουσε με θλίψη την είδηση του θανάτου της βαρόνης Θάτσερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα έχασε μία σπουδαία ηγέτη, μια σπουδαία πρωθυπουργό και μια σπουδαία Βρετανίδα. Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την «υψηλή» προσωπικότητα.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει μείνει στην ιστορία ως «σιδηρά κυρία» για την πυγμή και την αδιάλλακτη στάση της σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που επέδειξε ως πρωθυπουργός.

Το όνομά της έχει ταυτιστεί με τις πρακτικές του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού, καθώς τη δεκαετία του 1980 ήταν η πολιτικός που μαζί με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προώθησε την απορρύθμιση των αγορών, την ευέλικτη αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό τα ισχυρότατα έως τότε εργατικά συνδικάτα στη Βρετανία.

Σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία της στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν επίσης ο πόλεμος των νησιών Φώκλαντ το 1982. Σκληρή ήταν η στάση της στις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους πέτυχε να αποσπάσει το προνόμιο επιστροφής εισφορών της Βρετανίας στα κοινοτικά ταμεία, το οποίο το Λονδίνο διατηρεί έως σήμερα.

Με πτυχίο χημικού και εμπειρία ως δικηγόρος, η κόρη παντοπώλη και μεθοδιστή ιεροκήρυκα Μάργκαρετ Θάτσερ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1959, εκπροσωπώντας περιφέρεια του βορείου Λονδίνου. Μπήκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του Έντουαρντ Χιθ το 1970 ως υπουργός Παιδείας.

Κατά τις τρεις συναπτές πρωθυπουργικές θητείες της πολλοί ήταν οι Βρετανοί πολίτες που απέκτησαν ενεργό μερίδιο στην κοινωνία, όπως επισημαίνουν αναλυτές, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσουν τις επιχορηγούμενες δημοτικές κατοικίες τους ή να αποκτήσουν μετοχές στους ιδιωτικοποιημένους πρώην κρατικούς οργανισμούς. Ωστόσο οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές της και η έλλειψη συναινετικών προσεγγίσεων στην άσκηση πολιτικής από την πρωθυπουργό Θάτσερ την κατέστησαν αμφιλεγόμενη πολιτική φυσιογνωμία.

Αποτέλεσμα της άκαμπτης στάσης της στο σχέδιο εφαρμογής του λεγόμενου κεφαλικού φόρου ήταν οι έντονες λαϊκές και πολιτικές αντιδράσεις, ενώ η παρόμοια στάση της στα ευρωπαϊκά θέματα προκάλεσε εσωκομματική εξέγερση που οδήγησε στην αντικατάστασή της από τον Τζον Μέιτζορ το 1990.


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ