Κλείσιμο

Κάλεσμα Οτσαλάν για αποχώρηση κούρδων μαχητών, δίχως όπλα, από την Τουρκία

Κάλεσμα προς τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να εγκαταλείψουν την Τουρκία δίχως τα όπλα τους, απηύθυνε εκ νέου ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ο Οτσαλάν έστειλε το μήνυμά του μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), με την οποία συναντήθηκε την Τετάρτη.

Οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Το PKK κήρυξε παύση των εχθροπραξιών με τα τουρκικά στρατεύματα στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από το πρώτο κάλεσμα από την πλευρά του Οτσαλάν.

Παρά ταύτα, το ΡΚΚ ζήτησε νομική προστασία για να αποτραπούν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του κατά την αποχώρησή τους με προορισμό τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όρο τον οποίο έχει απορρίψει η τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Yeni Safak η αποχώρηση των κούρδων ανταρτών θα αρχίσει στο Τοκάτ και το Τούντζελι, τις πιο απομακρυσμένες περιοχές από τα ιρακινά Η διαδικασία αποχώρησης θα λάβει χώρα υπό την επίβλεψη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το PKK, το οποίο λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα εδάφη της νότιας και ανατολικής Τουρκίας το 1984. Έκτοτε, περισσότεροι από 40.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των κουρδικών δυνάμεων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ