Απορρίφθηκε η βρετανική έφεση για την απέλαση του Αμπού Κατάντα

Απορρίφθηκε στη Βρετανία η έφεση της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι κατά προηγούμενης απόφασης που εμπόδιζε την απέλαση του ριζοσπαστικού ισλαμιστή κληρικού Αμπού Κατάντα.

Ο Καντάντα θεωρείται πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη και ένας από τους πλέον επικίνδυνους εξτρεμιστές κληρικούς στη Βρετανία.

Το Λονδίνο θεωρεί τον Αμπού Κατάντα απειλή για την εθνική ασφάλεια και επιθυμεί την απέλασή του στην Ιορδανία.

Πάντως, οι δικαστές της επιτροπής Ειδικών Μεταναστευτικών Εφέσεων, είχαν απορρίψει πέρυσι το Νοέμβριο την προσπάθεια της κυβέρνησης να απελάσει τον κληρικό στην Ιορδανία, με το αιτιολογικό ότι ήταν πιθανό να μην τύχει αμερόληπτης δίκης. Η απόφαση σημείωνε ότι σε βάρος του θα χρησιμοποιούνταν αποδείξεις που είχαν αποκτηθεί με βασανιστήρια μαρτύρων.

Το Εφετείο σήμερα επικύρωσε την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο η αρμόδια υπουργός μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Αμπού Κατάντα που καταδικάστηκε ερήμην το 1999 στην Ιορδανία σε ισόβια για κατηγορίες τρομοκρατικών πράξεων, έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια την κινητοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης λόγω των ακραίων κηρυγμάτων τους σε τεμένη της χώρας.

Επί του παρόντος βρίσκεται υπό κράτηση λόγω της παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί με την απελευθέρωσή του το 2012.




Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο