Σύγκρουση κυπριακής κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για το Eurogroup

Αιχμές για την κυβέρνηση Χριστόφια άφησε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων ως αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας στην Κύπρο.

Επικαλούμενος δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Χρήστος Στυλιανίδης καταλόγισε «ατολμία και αναποφασιστικότητα για πολλούς μήνες» που οδήγησε στην οδυνηρή όπως την αποκάλεσε απόφαση.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου απείλησε με αποχώρηση δυο φορές από τη δραματική σύνοδο, ενώ σημείωσε ότι ενδεχόμενη άρνηση της συμφωνίας εκ μέρους της Λευκωσίας θα προκαλούσε άτακτη χρεοκοπία και θα οδηγούσε σε χάος και χάσιμο καταθέσεων.

«Η ιστορική ευθύνη ήταν μεγάλη έπρεπε κάποιοι να πάρουν την οδυνηρή απόφαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν έξοδο από το ευρώ έχουν αφελείς απόψεις και δεν αντιλαμβάνονται τις πολιτικές περιπλοκές.

Κριτική στην κυπριακή κυβέρνηση αλλά και στους Ευρωπαίους για τις αποφάσεις του Eurogroup άσκησε ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για εξελίξεις που θα είναι «καταστροφικές για την οικονομία».

Οι πιέσεις, είπε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν οι Ευρωπαίοι «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».

Ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν τότε ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο ΡΙΚ.

Ανέφερε, πάντως, πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού Eurogroup και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο», υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, ενώ αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο».
Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ