Αναστάτωση στην Κύπρο μετά τη συμφωνία (upd)

Αναστάτωση επικρατεί στην Κύπρο μετά την απόφαση που ελήφθη τα ξημερώματα για την έγκριση μέτρων διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται κούρεμα 6,75% στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, και 9,9% στα μεγαλύτερα ποσά.

Το ποσό της εισφοράς ήδη παρακρατήθηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αν και τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν εντός του Σαββατοκύριακου από τη Βουλή. Τα ΑΤΜ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, και όταν επαναλειτούργησαν, οι καταθέσεις είχαν μειωθεί.

Επιπλέον,
σύμφωνα με τα μέτρα, επιβάλλεται φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθούν τα επιπλέον 7 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος.

Ειδικότερα, σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους. O εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.

Έκτακτη σύσκεψη του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου μετά αντικείμενο τη συμφωνία του Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα συνεδριάσει επίσης, για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ μετά τη συμφωνία του Eurogroup και το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Για «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετά την πολιτική συμφωνία.

Τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο χαιρέτισε το Σάββατο σε γραπτή δήλωση της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου.

Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε χθες τη νύχτα η κυπριακή κυβέρνηση, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος.

Η απόφαση του Εurogroup
έχει προκαλέσει τη σύγκρουση της κυπριακής κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την Κύπρο, δεν αφορά τις καταθέσεις ελλήνων πολιτών που έχουν τα χρήματά τους σε θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς προστατεύονται από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Η απόφαση του Eurogroup για εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη δήλωση έκανε και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκης Στυλιανού δήλωσε τα εξής για την απόφαση για την Κύπρο:

«Είναι μια απόφαση του Eurogroup, δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που λήφθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας για το Πρόγραμμα Στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Σχετικά έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών και έχει εκδοθεί Δήλωση από το Eurogroup.

Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».


Πηγή: Σωτήρης Παπαδόπουλος, Λευκωσία - επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας