Σε αδιέξοδο οδηγείται η πολιτική κρίση στην Τυνησία

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τυνησία, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης έξω από το σπίτι του στην Τύνιδα και του κύματος διαδηλώσεων που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμάντι Τζεμπαλί, υποσχέθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Ωστόσο το ισλαμικό κυβερνών κόμμα, Ενάχντα, απέρριψε σήμερα την πρόταση του πρωθυπουργού, ισχυριζόμενο ότι ο κ. Τζεμπαλί δεν το συμβουλεύτηκε προηγουμένως.

«Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη του κόμματός του», δήλωσε ο Αμπντελχαμίντ Τζελασί, αντιπρόεδρος του Ενάχντα.

«Εμείς στο Ενάχντα πιστεύουμε ότι η Τυνησία χρειάζεται πολιτική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», πρόσθεσε.

Έπειτα από τις χθεσινές διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα έντονες σε Τύνιδα και την πόλη Σίντι Μπουζίντ, σήμερα σημειώθηκαν νέες σφοδρές αντιπαραθέσεις στην πρωτεύουσα, αλλά και την κεντρική πόλη Γκάφσα.

Στη συγκεκριμένη πόλη, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συμβολική κηδεία στη μνήμη του δολοφονημένου πολιτικού, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ ενάντια των συγκεντρωμένων αστυνομικών.

Παράλληλα σε διήμερη απεργία προχωρούν οι δικαστές και δικηγόροι, ενώ γενική απεργία εξήγγειλε και το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας για την Παρασκευή.

Από την Εθνική Συστατική Συνέλευση ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρονται τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το κόμμα του δολοφονηθέντος πολιτικού.

Από την πλευρά της η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να κλείσει τα σχολεία της στην πρωτεύουσα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Newsdesk ΣΚΑΪ

Πηγή: skai.gr