Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωζώνη η Λετονία

Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην ευρωζώνη, έκανε η Λετονία, περνώντας δύο νόμους που φαίνεται θα ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες ώστε να γίνει δεκτή στο κλαμπ του Ευρώ, το 2014. Ο ένας νόμος θεσπίζει δημοσιονομική πειθαρχία ενώ ο άλλος αναφέρει τις λεπτομέρειες της μετάβασης από το λετονικό «λατ» στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Valdis Dombrovskis τόνισε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκθέσεις αξιολόγησης για την ετοιμότητα ένταξης της χώρας στο ευρώ στα μέσα Μαΐου.

Βασισμένοι στις δύο εκθέσεις σύγκλισης, οι ηγέτες της ΕΕ θα πάρουν την τελική απόφαση για την ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη αυτό το καλοκαίρι.

Αξιωματούχοι της χώρας είναι σίγουροι ότι η Λετονία θα εκπληρώσει τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ.

«Στην παρούσα φάση πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ […] επομένως δεν βλέπω κάποιο λόγο για τον οποίο η έκθεση σύγκλισης να είναι αρνητική», υπογράμμισε ο Dombrovskis.

Ο νόμος δημοσιονομικής πειθαρχίας, που ορίζει το δημόσιο χρέος να παραμένει κάτω από το 60% του ΑΕΠ καθώς και ενεργοποίηση αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος, πέρασε από το κοινοβούλιο της Λετονίας με 61 ψήφους υπέρ σε σύνολο 100.

Ο νόμος που αναφέρει λεπτομερώς τη μετάβαση στο ευρώ είχε τη στήριξη 52 μελών ενώ 40 ψήφισαν κατά. Τονίζει ότι μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, τόσο το ευρώ όσο και το «λατ» θα κυκλοφορούν για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση θεωρεί το ευρώ ασφαλέστερο νόμισμα από το Λατ παρά την κρίση χρέους τα τελευταία 3 χρόνια.
Πηγή: Euractiv.gr