Η ομοφυλοφιλία αποσταθεροποιεί τις γερμανορωσικές σχέσεις;

Τριβή στις σχέσεις Ρωσίας και Γερμανίας φαίνεται να έχει προκαλέσει το πρόσφατο ρωσικό νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της διάδοσης και προώθησης υλικού που έχει περιεχόμενο ομοφυλοφιλίας. Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Γερμανός ΥΠΕΞ που έχει ομολογήσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Τη Δευτέρα (28 Ιανουαρίου) ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle είχε συνάντηση με τον ρώσο πρέσβη στη Γερμανία Vladimir Grinin, στο οποίο και εξέφρασε την προσωπική του δυσαρέσκεια για το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο γερμανός ΥΠΕΞ (μέλος του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας) έθιξε το ζήτημα στη συζήτηση και είπε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο «παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ενώ πρόσθεσε ότι «θα επιδεινώσει τις ευρωρωσικές σχέσεις […] καθώς και θα βλάψει την εικόνα της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Καμία «έκπληξη» από το νομοσχέδιο
Η Ρωσία είχε δείξει τις προθέσεις της στο αδιέξοδο που οδηγήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα δικαιώματα των νέων στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως είχε αναφέρει η  EurActiv.gr, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, δεν στάθηκε δυνατό να προκύψει «κοινή δήλωση» των συμμετεχόντων υπουργών, καθώς μια  ομάδα κρατών [υπό την ηγεσία της Ρωσίας]  αρνήθηκε την συμπερίληψη του «σεξουαλικού προσανατολισμού» στο τελικό κείμενο για την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματά τους.

Τι λέει το νέο νομοσχέδιο
Την Παρασκευή (25 Ιανουαρίου) ξέσπασαν συμπλοκές στους δρόμους της Μόσχας, καθώς η ρωσική Δούμα ενέκρινε συντριπτικά το νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους προωθούν υλικό που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία, μέχρι και 11,800€ για νομικές οντότητες, 118€ για άτομα και 1,180€ για αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, το Νοέμβριο του 2011 και οι τοπικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης ψήφισαν νόμο, που ποινικοποιεί την διάδοση υλικού που προωθεί την ομοφυλοφιλία και την παιδοφιλία σε ανήλικους.

Συγκεκριμένα, επιβάλει πρόστιμα μέχρι και περίπου 12.000 € σε ιδιώτες και περίπου 122.000 € σε νομικά πρόσωπα που «προωθούν υλικό που σχετίζεται με ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφίφυλους μεταξύ ανηλίκων.

Οι επικριτές του εν λόγω νομοσχεδίου λένε ότι αποτελεί μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Putin να «καταστείλει» την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στη χώρα.

Η ομοφυλοφιλία, η οποία τιμωρείτο με ποινές φυλάκισης στη Σοβιετική Ένωση, αποποινικοποιήθηκε στη Ρωσία το 1993, αλλά μεγάλο μέρος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας παραμένει στο περιθώριο και υπάρχουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις.
Πηγή: Euractiv.gr