NYT: Οι New York Times στόχος πολύμηνου κινεζικού χάκινγκ

Στόχος κυβερνο-επιθέσεων από κινέζους χάκερ έχουν υπάρξει κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι New York Times, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η οποία ισχυρίζεται πως οι επιθέσεις ξεκίνησαν λίγο καιρό πριν τη δημοσίευση ενός πολύκροτου ρεπορτάζ αναφορικά με τον πλούτο που φέρεται να έχει συγκεντρώσει η οικογένεια του απερχόμενου πρωθυπουργού της ασιατικής χώρας, Γουέν Ζιαμπάο.

Σύμφωνα με τους NYT, οι χάκερ κατόρθωσαν να «εισβάλλουν στα συστήματα υπολογιστών» της εφημερίδας και να «αποκτήσουν τους κωδικούς δημοσιογράφων και άλλων υπαλλήλων» χρησιμοποιώντας μεθόδους που παλαιότερα είχαν «συσχετισθεί με τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Οι ειδικοί δεν βρήκαν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως οι εισβολείς χρησιμοποίησαν του κωδικούς προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες που δεν σχετίζονταν με το ρεπορτάζ για την οικογένεια [του] Γουέν [Ζιαμπάο]», σημειώνουν οι Times.

Κύριοι στόχοι των επιθέσεων ήταν οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επικεφαλής των NYT στη Σαγκάη, Ντέιβιντ Μπαρμπόζα, ο οποίος συνέταξε το ρεπορτάζ για τον κρυφό πλούτο της οικογένειας του πρωθυπουργού Ζιαμπάο, και του επικεφαλής για ολόκληρη τη Νότια Ασία, Τζιμ Γιάρντλεϊ, ο οποίος προηγουμένως εργαζόταν ως επικεφαλής του γραφείου των Times στο Πεκίνο.

Το επίμαχο ρεπορτάζ ανέφερε πως η οικογένεια του κ. Ζιαμπάο έχει συσσωρεύσει μεγάλο πλούτο κατά το διάστημα που αυτός υπηρετούσε σε θέσεις εξουσίας, εκτιμώντας πως η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή υπό τον έλεγχο της ευρύτερης πρωθυπουργικής οικογένειας ανέρχεται στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δημοσίευμα δεν περιείχε ουδεμία υπόνοια πως ο κ. Ζιαμπάο είχε διευκολύνει παράνομα τον πλουτισμό των συγγενών του, ωστόσο σημειωνόταν πως ορισμένοι από αυτούς επωφελήθηκαν επιχειρηματικά από τις πολιτικές του αποφάσεις.

Από την πλευρά της, η Κίνα έχει απορρίψει το σημερινό δημοσίευμα των New York Times ως «αβάσιμο», με τον εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών να αντιτείνει πως σε περίπτωση που δεν συνοδεύονται από «γερά στοιχεία», τέτοιου είδους ισχυρισμοί, είναι «τελείως ανεύθυνοι».

Το Πεκίνο έχει απορρίψει και το δημοσίευμα για τον πλούτο της πρωθυπουργικής οικογένειας, κάνοντας λόγο για απόπειρα «κηλίδωσης» του κ. Ζιαμπάο.
Πηγή: skai.gr