Διήμερο εκλογών στην Τσεχία

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία, προκειμένου οι πολίτες να εκλέξουν το διάδοχο του ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους.

Οι δυο υποψήφιοι που αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να δώσουν μάχη στήθος με στήθος, είναι ο βετεράνος της αριστεράς Μίλος Ζέμαν και ο αριστοκράτης της δεξιάς Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, τα ποσοστά των δυο αντιπάλων ήταν οριακά, με 24,21% για τον Ζέμαν, πρωθυπουργό από το 1998 ως το 2002, και 23,4% για τον Σβάρτσενμπεργκ, υπουργό Εξωτερικών στους κόλπους της κυβέρνησης η οποία προωθεί πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας του Πετρ Νέτσας.

Όποιο κι αν θα είναι το όνομα του νέου ενοίκου του Πύργου της Πράγας, οι Τσέχοι θα έχουν επιλέξει έναν φιλοευρωπαίο και θα έχουν γυρίσει έτσι τη σελίδα του πολύ ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, η δεύτερη πενταετής θητεία του οποίου εκπνέει στις 7 Μαρτίου.

Έχοντας την υποστήριξη των συνδικάτων, ο Ζέμαν κερδίζει πόντους στο εκλογικό σώμα της αριστεράς και στην επαρχία που πλήττεται από την οικονομική αναδιάρθρωση. Αντίθετα από τον σφόδρα αντικομμουνιστή αντίπαλό του, ζήτησε την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Ανθρωπιστής και συντηρητικός, ο Σβάρτσενμπεργκ έχει από την πλευρά του μεγάλη υποστήριξη στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ο χαρισματικός «πρίγκιπας» είναι επίσης το φαβορί των καλλιτεχνικών κύκλων και των νέων των πόλεων.

Ο δεύτερος γύρος είναι μια «σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, το αποτέλεσμα της οποίας θα μας πει πολλά για την Τσεχική Δημοκρατία», αναλύει η εφημερίδα «Ντνες».

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά σήμερα από τις 15:00 ως τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) κι αύριο Σάββατο από τις 09:00 ως τις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αύριο το απόγευμα.
Πηγή: skai.gr