Ομπάμα: «Απεριόριστες» oι δυνατότητες των ΗΠΑ εντός της επόμενης τετραετίας (Vid)

Σε ειδική εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο ολοκληρώθηκε νωρίτερα η τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα για τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ. 

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε μπροστά σε πλήθος 800.000 ατόμων, όπου βρίσκονταν – μεταξύ άλλων – οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ.

Με το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας να αποτελεί η εθνική οικονομία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους πως οι δυνατότητας για τις ΗΠΑ είναι «απεριόριστες», καθώς εξέρχονται μίας δεκαετίας πολέμων και οικονομικής κρίσης.

Κάλεσε μάλιστα τον αμερικανικό λαό να «αδράξει τη στιγμή».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι χρειάσθηκαν «σκληρές επιλογές» προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το κόστος της δημόσιας υγείας, ενώ συμπλήρωσε ότι η αμερικανική ευημερία θα πρέπει να στηρίζεται στους ευρείς ώμους της μεσαίας τάξης.

Τα έξοδα της τελετής φτάνουν στα 130 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια αποτελούν δωρεές ιδιωτών και τα υπόλοιπα 80 εκατ. καλύπτονται από τον φορολογούμενο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αεροσκάφη και ελικόπτερα επέβλεπαν τον εναέριο χώρο, ενώ μονάδες των ειδικών δυνάμεων και 10.000 στρατιώτες βρίσκονταν σε επιφυλακή στην περιοχή του Καπιτωλίου.

Μία ορκωμοσία με 124.000 «tweets»

Πριν από τέσσερα χρόνια ανταλλάχθηκαν 82.000 «τιτιβίσματα» στη διάρκεια της ορκωμοσίας ενώ σήμερα, μέσα σε μιάμιση ώρα, υπήρξαν πάνω από 124.000 tweets ανά ώρα.

Χθες, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ορκιστεί σε στενό κύκλο στο Λευκό Οίκο, παρουσία της συζύγου του, Μισέλ, και των δυο παιδιών του.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα


Πηγή: skai.gr