Κλείσιμο

Μάλι: Συγκρούσεις γαλλικών δυνάμεων και ισλαμιστών στην πόλη Ντιαμπαλί

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γαλλικών χερσαίων δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην πόλη Ντιαμπαλί του κεντρικού Μάλι, καθώς η Γαλλία κλιμακώνει την προσπάθειά της προκειμένου να ανακόψει την επέλαση των ανταρτών προς το πυκνοκατοικημένο νότιο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη μάχη συμμετέχουν γαλλικές ειδικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από δυνάμεις του τακτικού τοπικού στρατού.

Η πόλη Ντιαμπαλί, η οποία βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μπαμάκο, έπεσε στα χέρια των ανταρτών τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η γαλλική Πολεμική Αεροπορία είχε εξαπολύσει σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων που ελέγχονται από τους ισλαμιστές.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίγεια αναμέτρηση στον χαμηλής έντασης εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει το Μάλι από τις αρχές του 2012, όταν το αχανές βόρειο τμήμα της χώρας περιήλθε στον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Παρά ταύτα, οι Γάλλοι δεν αποκλείεται να συναντήσουν αρκετά προβλήματα στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν την Ντιαμπαλί, καθώς οι ισλαμιστές έχουν αποδειχθεί καλύτερα οργανωμένοι και εξοπλισμένοι από το αναμενόμενο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως έχουν φροντίσει να ακολουθήσουν τις επιταγές του ασύμμετρου πολέμου πόλεων.

Όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Associated Press, οι «άνδρες της τζιχαντ έχουν χωριστεί, δεν κινούνται σε μεγάλες ομάδες. Κινούνται στους δρόμους σε ομάδες τεσσάρων, πέντε ή έξι [ανδρών], και κατοικοεδρεύουν στις πολυπληθέστερες συνοικίες».
Πηγή: skai.gr