Κλείσιμο

Γερμανία: Η Εκκλησία τερματίζει έρευνα για την κακοποίηση πιστών από κληρικούς

Στον τερματισμό μίας ανεξάρτητης έρευνας, την οποία η ίδια είχε ζητήσει, αναφορικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς, προχώρησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γερμανίας, επικαλούμενη την κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας και των ερευνητικών Αρχών.

Η έρευνα είχε ανατεθεί στην καθηγητή Κρίστιαν Πφάιφερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εγκληματολογικής Έρευνας της Κάτω Σαξονίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία, «η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των επισκόπων και του [κ. Πφάιφερ] έχει πλέον καταστραφεί». «Η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για ένα τόσο εκτενές πρόγραμμα που αφορά ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».

Τα αίτια της εν λόγω εξέλιξης δεν έχουν εξηγηθεί. Η Εκκλησία έχει διευκρινίσει πως θα αναθέσει την έρευνα σε κάποιον άλλον εταίρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Πφάιφερ κατηγόρησε την Εκκλησία πως παρεμπόδισε το έργο του προσπαθώντας να ελέγξει την έρευνα, και σημειώνοντας πως η ομάδα του «έπρεπε να υποβάλλει τα πάντα προς έγκριση».

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γερμανίας προσέγγισε το Ινστιτούτο το 2011, στον απόηχο ενός κύματος αποκαλύψεων για τη σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων πιστών από ιερείς μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και 1980. Δεκάδες χιλιάδες καθολικοί εγκατέλειψαν τους κόλπους της Εκκλησίας έπειτα από την ανάδυση του σκανδάλου.

Υπενθυμίζεται πως ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, γεννηθείς στη Γερμανία, συναντήθηκε με θύματα κακοποιήσεων κατά την επίσκεψή του στη γενέτειρά του το 2011. Η Εκκλησία έχει προσφέρει χρηματική αποζημίωση σε ορισμένα θύματα των κακοποιήσεων.
Πηγή: skai.gr