ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο σύροι δεν έχουν πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο σύροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επισιτισμού λόγω των δυσκολιών που ταλανίζουν τη διανομή προμηθειών σε εμπόλεμες ζώνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ παρέχει τρόφιμα σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα στη Συρία. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ψυχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των τακτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και των αντικαθεστωτικών ανταρτών υποχρέωσαν το WFP να απομακρύνει το προσωπικό του από τις πόλεις της Χομς, του Αλέπο, της Ταρτούς και του Κουαμισλί, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση στη διαιρεμένη χώρα.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στο ψωμί και τα καύσιμα. Παρά ταύτα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του WFP, Ελίζαμπεθ Μπιρς, τα Ηνωμένα Έθνη απέσπασαν «ειδική άδεια» από τη Δαμασκό προκειμένου να εισάγουν καύσιμα από το γειτονικό Λίβανο, ώστε να κινήσουν τα οχήματα που διανείμουν προμήθειες στη συριακή επικράτεια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης που αιματοκυλά τη Συρία, μία σύρραξη η οποία διαρκεί 21 μήνες.
Πηγή: skai.gr