Συρία: Τουλάχιστον 60.000 νεκροί στις 21μηνες σύγκρουσεις (upd)

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των 21μηνων συγκρούσεων στη Συρία δήλωσε την Τετάρτη η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι, επικαλούμενη μια «εξαντλητική» όπως την αποκάλεσε έρευνα του Οργανισμού.

Η έρευνα του ΟΗΕ διήρκεσε πέντε μήνες, με τους αναλυτές να προχωρούν σε διασταύρωση στοιχείων από πολλαπλές πηγές για να δημιουργήσουν μια λίστα με 59.648 νεκρούς κατά την περίοδο 15 Μαρτίου 2011 - 30 Νοεμβρίου 2012.

«Δοθέντος ότι η σύγκρουση δεν έχει σταματήσει από τις αρχές Νοεμβρίου, μπορούμε να εικάσουμε ότι πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τις αρχές του 2013» σημείωσε η Πιλάι. «Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος του αναμενομένου, και είναι πραγματικά συγκλονιστικός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της έρευνας, 84.000 σύροι πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα μόνο τον περασμένο μήνα, με τον αριθμό τον προσφύγων να αγγίζει συνολικά το μισό εκατομμύριο.

Στο μεταξύ, 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη όταν συριακά μαχητικά βομβάρδισαν πρατήριο υγρών καυσίμων κοντά στη Δαμασκό. Το περιστατικό σημειώθηκε τη στιγμή που το πρατήριο είχε τροφοδοτηθεί με καύσιμα και πλήθος ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί για να εφοδιαστεί.
Πηγή: skai.gr