Β. Κορέα: Κάλεσμα για αύξηση του βιοτικού επιπέδου – τεχνολογία, όπλα και βούτυρο

Κάλεσμα για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη Βόρεια Κορέα απηύθυνε ο ηγέτης της απομονωμένης χώρας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, στο πλαίσιο του διαγγέλματος που εκφώνησε για το νέο έτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να τερματιστεί ο διχασμός της χώρας» και να «σταματήσει η αναμέτρηση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο».

«Ας κάνουμε μία ριζική στροφή στη δόμηση ενός οικονομικού γίγαντα, στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια τόλμη που επιδείχθηκαν στην κατάκτηση του διαστήματος. Αυτό είναι το σύνθημα του κόμματός μας και ο λαός πρέπει να το ακολουθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιμ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επιτυχημένη εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη έναν δορυφόρο.

Όπως σχολίασε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, ο ρους προς τη δημιουργία του «οικονομικού γίγαντα» περνά μέσα από την απόκτηση της κορυφαίας τεχνολογίας, καθώς «η βιομηχανική επανάσταση του νέου αιώνα είναι, στην ουσία, μία επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κιμ στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Βορείου και Νοτίου Κορέας, τονίζοντας πως «πρέπει να σταματήσει η αναμέτρηση μεταξύ του Βορρά και του Νότου» και να «επιτευχθεί η ενοποίηση» της χώρας». «Η ιστορία των ενδοκορεατικών σχέσεων δείχνει ότι η αναμέτρηση μεταξύ συμπατριωτών δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στον πόλεμο», συνέχισε ο κ. Κιμ, σε ένα σπάνιο μήνυμα φιλίας της Πιόνγκ Γιάνγκ προς τη Σεούλ.

Ωστόσο, παρά τον κλάδο ελιάς που έτεινε προς τη Νότια Κορέα, ο ηγέτης του απομονωμένου καθεστώτος δεν παρέλειψε να εξαγγείλει την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, σημειώνοντας ότι «ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να αναπτύξει, σε μεγαλύτερους αριθμούς, εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό [...] που μπορεί να συμβάλλει στην εφαρμογή της στρατιωτικής στρατηγικής του Κόμματος».

Σημειώνεται πάντως πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έκανε καμία αναφορά σε πυρηνικά όπλα. Η Πιόνγκ Γιάνγκ έχει πραγματοποιήσει δύο πολύκροτες πυρηνικές δοκιμές από το 2006, ενώ πρόσφατες αναλύσεις υποδεικνύουν τη διενέργεια προετοιμασιών για μία επερχόμενη τρίτη δοκιμή.

«Μονάχα όταν [η Βόρεια Κορέα] αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ με κάθε τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί σε μία ακμάζουσα χώρα και να υπερασπισθεί την ασφάλεια και την ευτυχία των πολιτών της», κατέληξε ο κ. Κιμ.
Πηγή: skai.gr