Συνομιλίες ΜΙΤ - Οτσαλάν για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας βρίσκονται σε συνομιλίες με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην κουρδική εξέγερση που διαρκεί τρεις δεκαετίες, δήλωσαν τούρκοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

«Οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνομιλίες μαζί του» τόνισε ο Γιαλτσίν Ακντογάν, κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο στόχος είναι ο αφοπλισμός του ΡΚΚ», σημείωσε, αναφερόμενος στο Κόμμα των εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει οποιοδήποτε διάλογο για το σκοπό αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση της βίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακντογάν.

Σύμφωνα
με τον Ακντογάν, ο Οτσαλάν παραμένει «σημαντικός παίκτης» στις προσπάθειες για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν έχει επιρροή σε περίπου 2.000 κούρδους μαχητές που προέρχονται από βάσεις στο γειτονικό Ιράκ.

Η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε τη Δευτέρα ότι αξιωματούχοι από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) πραγματοποίησαν τετράωρη συνάντηση με τον Οτσαλάν στις 23 Δεκεμβρίου για να παροτρύνει μαχητές του ΡΚΚ, οι οποίοι μάχονται από το 1984, να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ο Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στο νησί Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, φέρεται να απαίτησε άμεση επαφή με το ΡΚΚ και βελτίωση των συνθηκών κράτησής του.

Η Άγκυρα ξεκίνησε μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με κούρδους αντάρτες το 2009, αλλά απέτυχαν.
Πηγή: skai.gr