Νίκη συντηρητικών στη Νότια Κορέα – κόρη πρώην δικτάτορα η νέα πρόεδρος

Η συντηρητική υποψήφια Παρκ Γκέουν-χίε αναδεικνύεται νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα, γινόμενη η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο της ασιατικής χώρας. Η κ. Παρκ θα αντικαταστήσει τον επίσης συντηρητικό προκάτοχό της, Λι Μιούνγκ-Μπακ, διατηρώντας την Κορέα υπό τον έλεγχο των συντηρητικών για δεύτερη διαδοχική πενταετία.

Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο ο κύριος ανθυποψήφιός της, ο φιλελεύθερος Μουν Γιάε-ιν, έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του.

Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως η κ. Παρκ απέσπασε το 50,1% της λαϊκής ψήφου, έναντι 48,9% του κ. Μουν.

«Αυτή είναι μία νίκη που ήρθε από την ελπίδα του λαού πως θα ξεπεράσει την κρίση και θα [πετύχει] οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε, ενώπιον υποστηρικτών της στη Σεούλ, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους συρρικνωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της Νότιας Κορέας.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, η κ. Παρκ υποσχέθηκε πως ως πρόεδρος θα θέσει ως προτεραιότητες την «εθνική συμφιλίωση», προσεγγίζοντας τη Βόρεια Κορέα, τη βελτιωμένη «οικονομική δημοκρατία», προωθώντας αναδιανομή του πλούτου και κοινωνικές παροχές, και την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η κ. Παρκ, 60 ετών,
είναι κόρη του πρώην δικτάτορα της Νοτίου Κορέας Παρκ Τσουνγκ-Χέε, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1961 και κυβέρνησε έως το 1979, οπότε δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής των μυστικών του υπηρεσιών. Η ίδια η κ. Παρκ υπηρέτησε ως πρώτη κυρία της χώρας για μία πενταετία, μεταξύ 1974 και 1979, έπειτα από τη δολοφονία της μητέρας της από βορειοκορεάτη πράκτορα.

Ο ηττημένος υποψήφιος Μουν Γιάε-ιν, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του πατέρα της κ. Παρκ.
Πηγή: skai.gr