Βρετανία: Λιτότητα έως το 2018 εξήγγειλε ο Όσμπορν

Νέα παράταση της λιτότητας κατά έναν ακόμα χρόνο, έως το 2018, εξήγγειλε όπως αναμενόταν ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κατά την παρουσίαση του ενδιάμεσου προϋπολογισμού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο των νέων περικοπών που απαιτούνται κατά τον Τζορτζ Όσμπορν, κάθε υπουργείο καλείται να εξοικονομήσει 1% του προϋπολογισμού του κατά το τρέχον οικονομικό έτος και 2% το επόμενο έτος, με την εξαίρεση του συστήματος υγείας και των σχολείων. Στο στόχαστρο των ανακοινώσεών του βρέθηκαν για ακόμα μία φορά και τα κρατικά επιδόματα, καθώς η αύξησή τους περιορίζεται στο 1% κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, αντί του 2,2% που αναμενόταν (με εξοικονόμηση 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών την επόμενη τετραετία).

Ακόμα 1 δισεκατομμύριο λίρες αναμένεται να εξασφαλιστεί από το διετή περιορισμό της αύξησης στο ανώτερο φορολογικό εισοδηματικό όριο, κάτι που όπως τονίζουν αναλυτές και αντιπολίτευση θα φέρει μέλη της μεσαίας τάξης στον υψηλό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (40%). Επίσης, αν και απέκλεισε τις προτάσεις για φορολόγηση των πολυτελών κατοικιών, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη φοροαπαλλαγή στις εισφορές έναντι συντάξεων για όσους ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία εισοδήματος.

Όπως είπε, τα χρήματα που θα προκύψουν από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών θα επενδυθούν σε τομείς που προάγουν την ανάπτυξη (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, νέα σχολεία, ευρυζωνικό διαδίκτυο). Παράλληλα, εξήγγειλε μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 21% (από 22%) από το 2014, ματαίωση και όχι αναβολή όπως αναμενόταν της αύξησης 3% στο φόρο καυσίμων και αύξηση κατά 235 λίρες στο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Επίσης, η βασική κρατική σύνταξη θα αυξηθεί κατά 2,5% στις 110,15 λίρες την εβδομάδα.

Ο Τζορτζ Όσμπορν σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο ως προς τη μείωση του ελλείμματος, όμως θα χρειαστεί ένα ακόμα έτος για να περιοριστεί στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος (από 6,5% του ΑΕΠ φέτος σε 1,6% το 2018). Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν είναι πλέον σε θέση να επιτύχει τον άλλο μεγάλο δημοσιονομικό στόχο που είχε θέσει, τη μείωση του δημοσίου χρέους από το οικονομικό έτος 2015/16. Και αυτός ο στόχος παρατείνεται κατά ένα έτος.

Παράλληλα ο κ. Όσμπορν μετέφερε τις ακόμα μια φορά αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό που προέβλεπε για το τρέχον έτος ρυθμό ανάπτυξης 0,8% η νέα πρόβλεψη αναφέρει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Παρομοίως για το 2013 ο η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρείται από 2% σε 1,2%.

Στα καλά νέα του ενδιάμεσου προϋπολογισμού ήταν η πρόβλεψη πως η ανεργία δε θα ξεπεράσει το 8,3%, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 8,7%.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά η οικονομία θεραπεύεται», είπε ο κ. Όσμπορν τονίζοντας ότι μαγικές θεραπείες δεν υπάρχουν. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Εντ Μπολς κατηγόρησε την κυβέρνηση για άδικα μέτρα που πλήττουν κυρίως τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα.

Πρόκειται για την τρίτη εξαγγελία μέτρων λιτότητας στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης Κάμερον. Η κυβέρνηση συνασπισμού είχε εξαγγείλει μέτρα λιτότητας ύψους 80 δισεκατομμυρίων λιρών το 2010 με ορίζοντα πενταετίας. Το φθινόπωρο του 2011 προστέθηκαν μέτρα ακόμα 30 δισεκατομμυρίων λιρών με ορίζοντα το 2017.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο