Ιστορική ημέρα για την Παλαιστίνη

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε εχθές στη Νέα Υόρκη, όπως αναμενόταν, το αίτημα της Παλαιστίνης για αναβάθμιση του νομικοπολιτικού στάτους του παλαιστινιακού κράτους στους κόλπους του ΟΗΕ. Η ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τελικά το αίτημα αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή, πράγμα που στην ουσία σημαίνει την de facto αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας .

H γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το αίτημα στη σχετική ψηφοφορία με μία συντριπτική πλειοψηφία, η οποία ξεπέρασε τα δύο τρίτα του συνόλου των κρατών που εκπροσωπούνται. Πρόκειται για μία ιστορικής σημασία διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη, η οποία προκάλεσε κύμα θριαμβευτικών αντιδράσεων στη Δυτική Όχθη. Από την άλλη πλευρά, τόσο το Ισραήλ όσο και οι Η.Π.Α επέκριναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

198 χώρες που εκπροσωπούνται στη γενική συνέλευση, 138 έδωσαν θετική ψήφο ενώ εννέα κράτη, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς ψήφισαν κατά. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Γιόσι Μέκελμπεργκ, Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας του ερευνητικού κέντρου Chatham House του Λονδίνου είχε δηλώσει εχθές στη Deutsche Welle πριν την ψηφοφορία ότι «ένα μεγάλο μερίδιο της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν μπορούν να γίνουν τουλάχιστον διπλωματικές προσπάθειες και γιατί οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση διοικούν μία ανεξάρτητη πολιτική οντότητα στην Δυτική Όχθη, δεν μπορούν να λάβουν έστω το στάτους του κράτους-παρατηρητή».

Δικαίωμα προσφυγής στο Δ.Π.Δ.

Η αναβάθμιση του στάτους των Παλαιστινίων δεν αναμένεται μεν να αλλάξει άμεσα και ριζικά τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ωστόσο θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων Παλαιστινίων από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ο Χαβιέ Αμπού Έιν, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Παλαιστινίων και της Φατάχ δήλωσε εχθές στη DW για τις επιδιώξεις του αιτήματός τους:

«Προσπαθούμε με το αίτημά αυτό να διασώσουμε τη λύση των δύο κρατών, την οποία καταστρέφουν με τις ενέργειές τους οι Ισραηλινοί. Η αναγνώρισή μας ως κράτους-παρατηρητή από τα ΗΕ θα αποτελούσε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ένα κατεχόμενο κράτος».

Γεγονός είναι ότι ενδεχόμενη αναγνώριση των Παλαιστινίων ως κράτους-παρατηρητή θα τους έδινε μεταξύ άλλων το δικαίωμα να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου θα μπορούσαν να καταγγείλουν τη συνέχιση της εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Ο Πολ Χίρσον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, θεωρεί τις ενέργειες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο των ΗΕ παραβίαση των Συμφωνιών του Όσλο και όπως λέει, «θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και αν προσφύγουν, και το μόνο που θα πετύχουν είναι να σπαταλήσουν χρόνο και να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα».

DPA / Naomi Conrad / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: skai.gr