Τουρκία: Εκτός στρατού οι ομοφυλόφιλοι με νέο πειθαρχικό κανονισμό

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία το σχέδιο για το νέο πειθαρχικό κανονισμό για τις ένοπλες δυνάμεις που εκπόνησε η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς προβλέπεται η απόταξη όσων ομοφυλοφίλων υπηρετούν στο στρατό.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η ομοφυλοφιλία έχει συμπεριληφθεί ως σημαντικό αδίκημα στο σχέδιο για το νέο πειθαρχικό κανονισμό. Η τιμωρία για τους παραβάτες του «εγκλήματος», η οποία ορίζεται ως «αφύσικη οικειότητα» στο σχέδιο, θα είναι η απόταξη από το τουρκικό στρατό.

Πάντως,
οι ακτιβιστικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημειώνουν ότι η καταγγελία της σύμβασης για τους ομοφυλόφιλους που υπηρετούν είναι συνήθης πρακτική εδώ και πολύ καιρό στον τουρκικό στρατό, αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σαφής αναφορά στον πειθαρχικό κανονισμό.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν δριμύτατα τις αλλαγές, κάνοντας λόγο για κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρουν στην περίπτωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ένας ομοφυλόφιλος θεωρείται «άρρωστος» και απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία, καθώς ο τουρκικός στρατός καθορίζει την ομοφυλοφιλία ως «ψυχοσεξουαλική διαταραχή», ενώ όταν ένα μέλος του στρατιωτικού προσωπικού (μόνιμος) είναι ομοφυλόφιλος, θεωρείται ένοχος πειθαρχικού εγκλήματος.

Όπως διευκρινίζεται,
το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει πολλάκις καταδικάσεις τέτοιες πρακτικές διακρίσεων από πλευράς Τουρκίας.

«Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι σαφής. ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, καθώς και κάθε πράξη που θα συνιστά διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και θα καταδικάζεται» προσθέτουν.

Από την πλευρά τους, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για οπισθοδρόμηση και «επιστροφή της Τουρκίας στο μεσαίωνα».
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας