Γάζα: Εκεχειρία με προειδοποιήσεις

Μετά από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών και σχεδόν 160 νεκρούς, συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία ετέθη σε ισχύ στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Οι δύο πλευρές συνέχισαν πάντως τις επιχειρήσεις τους μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και όμως λέει το BBC, δεν επρόκειτο για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Το Ισραήλ συμφώνησε να τερματίσει τις επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς, ενώ η παλαιστινιακή Χαμάς συμφώνησε να σταματήσει τις επιθέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 Παλαιστίνιοι και πέντε Ισραηλινοί.

Μόνο την Τετάρτη στη Γάζα σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασαν εκδηλώσεις ενθουσιασμού για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ στο Κάιρο Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν κατόπιν αιγυπτιακής διαμεσολάβησης σε κατάπαυση του πυρός.

Σε κοινή συνέντευξή τύπου με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, ο Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ υπογράμμισε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει την ηρεμία και τερματίσει την αιματοχυσία.

Πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «υποσχέθηκε» σκληρότερη επιχείρηση εάν αποτύχει η εκεχειρία με τη Χαμάς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνεχάρη τον ισραηλινό πρωθυπουργό που δέχτηκε τη συμφωνία και ευχαρίστησε τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι για τη διαμεσολάβηση του.

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ήττα του Ιστραήλ και σημειώνει ότι αποδέχθηκε τους παλαιστινιακούς όρους.

Πρόσθεσε πως εάν το Ισραήλ σεβασθεί την εκεχειρία το ίδιο θα πράξουν και οι Παλαιστίνιοι και προειδοποίησε για άμεση απάντηση εάν το εβραϊκό κράτος δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Γνωστοποίησε ακόμα πως τα μισά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ είχαν κατασκευασθεί στη Γάζα, ενώ τα υπόλοιπα χορηγήθηκαν στους Παλαιστινίους από το Ιράν.

Τη συμφωνία χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να μην επιτραπεί η επανεκκίνηση της βίας


Πηγή: skai.gr