Νέες επιθέσεις κατά Τελ Αβίβ – δυσκολεύει η διπλωματική οδός

Δύο ακόμη πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά του Τελ Αβίβ πριν από λίγη ώρα, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης μίας διπλωματικής λύσης στο νέο κύκλο αίματος που ταλανίζει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, τα δύο βλήματα καταρρίφθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) που διαθέτει το εβραϊκό κράτος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς έχουν αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση δύο ρουκετών τύπου Fajr-5, ιρανικού σχεδιασμού, κατά του Τελ Αβίβ, μεγαλύτερου πληθυσμιακού και εμπορικού κέντρου του Ισραήλ.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία έως τη Δευτέρα, παρά ταύτα, οι νέες επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ θέτουν εν αμφιβόλω ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, υπάρχουν πληροφορίες πως ένα βλήμα που προήλθε από τη Γάζα έχει πλήξει οίκημα στην ισραηλινή πόλη της Άσκελον, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ. Υπάρχουν αναφορές για θύματα και υλικές ζημιές, ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μέρα αιματοχυσίας μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την πόλη, ενώ το Τελ Αβίβ έχει ανακαλέσει στα όπλα περισσότερους από 75.000 έφεδρους, μεταφέροντας παράλληλα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μεταφοράς προσωπικού κοντά στα σύνορα, γεγονότα που υποδεικνύουν το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς σε Ιερουσαλήμ, Ραμάλα και Τελ Αβίβ μεταβαίνει σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, προκειμένου να συναντηθεί με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Παράλληλα, στο Κάιρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, ώστε να συναντηθεί με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς επίσης και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον εμίρη του Κατάρ.
Πηγή: skai.gr