Κλείσιμο

Ιρλανδία: 31χρονη πέθανε επειδή οι γιατροί δεν της έκαναν άμβλωση

Σίγουρος ότι η σύζυγός του θα ζούσε είναι ο Praveen Halappanavar, σύζυγος της Savita Halappanavar, ινδικής καταγωγής, αν οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία της είχαν κάνει άμβλωση.

Όπως καταγγέλλει ο σύζυγος δεν επετράπη η άμβλωση στην 31χρονη Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, οδοντιάτρου με καταγωγή από την Ινδία, παρ’ ότι είχε διαπιστωθεί ότι θα απέβαλε.


Οι γιατροί είπαν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην επέμβαση, γιατί το έμβρυο είχε καρδιακό παλμό.

Όταν η καρδιά του έπαψε να χτυπά προχώρησαν στην επέμβαση, αλλά η γυναίκα πέθανε από σηψαιμία.
Η εισαγωγή της στο νοσοκομείο έγινε στις 21 Οκτωβρίου και πέθανε στις 28 Οκτωβρίου.

Στην Ιρλανδία οι αμβλώσεις είναι παράνομες, εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Η οικογένειά της τονίζει ότι η Savita ζητούσε επανειλημμένα να της γίνει η επέμβαση. Ο σύζυγός της είπε ότι στις εκκλήσεις της το νοσηλευτικό προσωπικό απαντούσε «η Ιρλανδία είναι καθολική χώρα» και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επέμβαση όσο χτυπά η καρδιά του εμβρύου.

Ο σύζυγος δήλωσε στο BBC ότι η Savita ήταν πολύ ευτυχισμένη, καθώς περίμενε το πρώτο της μωρό, αλλά όλα άλλαξαν όταν άρχισε να αισθάνεται έντονους συνεχόμενους πόνους στην πλάτη.

Για το περιστατικό θα γίνουν δύο ξεχωριστές έρευνες, μία εσωτερική από το νοσοκομείο και μία από την Ιρλανδική Υπηρεσία Υγείας.
Πηγή: skai.gr