Πολωνία: Βίαια επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και ακροδεξιών

Βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα την Κυριακή στο κέντρο της Βαρσοβίας μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσουν πορεία με την ευκαιρία του εορτασμού των 94 ετών από την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

Πριν την έναρξη της πορείας, κουκουλοφόροι άρχισαν να τραγουδούν εθνικιστικά συνθήματα, καταγγέλλοντας υποτιθέμενες Εβραϊκές συνωμοσίες.

Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν πέτρες, κροτίδες και αναμμένους δαυλούς εναντίον της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που είχε παραταχθεί στους δρόμους της πολωνικής πρωτεύουσα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή της πόλης σε πεδίο μάχης μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν κάνοντας χρήση γκλοπ και πλαστικών σφαιρών ώστε να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ωστόσο αντεπιτέθηκαν, πετώντας στους αστυνομικούς μεγάλα κομμάτια τσιμέντου που βρήκαν σε μια οικοδομή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκαν.

Πρόκειται για το δεύτερο έτος κατά το οποίο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας αμαυρώθηκαν λόγω βίαιων επεισοδίων, γεγονός που καταδεικνύει το βαθύ χάσμα μεταξύ του συντηρητικού τμήματος της πολωνικής κοινωνίας και αυτών που επιθυμούν την ένταξη την εμβάθυνση των σχέσεων της Βαρσοβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr