Κλείσιμο

To Βερολίνο χαιρετίζει τη νίκη Ομπάμα

«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στην υπόθεση του αφοπλισμού», τόνισε ο Γκίντο Βεστερβέλε σχολιάζοντας την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. «Πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να υποχωρήσει ο προστατευτισμός» και να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου. «Δεν έχουμε περισσότερο καιρό για χάσιμο ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας», επισήμανε ο γερμανός υπουργός.

Οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα


Να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων κάλεσε την Ευρώπη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την παθητική τους στάση και να πάψουν να περιμένουν πότε οι Αμερικανοί θα επανακαθορίσουν την διατλαντική συνεργασία. «Και η Γερμανία υποχρεώθηκε να μάθει ότι δεν είναι μόνη της στον κόσμο», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα αναμένουν ασκούν πιέσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι θα αυξηθούν οι προσδοκίες από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την νίκη του Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ θα δίχαζε περισσότερο μια ούτως ή άλλως διχασμένη χώρα.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, dpa - Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης