Μπ. Ομπάμα: Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά

Παρά τις διαφορές μας, όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο για το μέλλον της πατρίδας μας, τόνισε στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αμερικανούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες, ο αμερικανικός λαός ανασυγκροτήθηκε, επισημαίνοντας πως τα καλύτερα έπονται. «Είμαστε μία αμερικανική οικογένεια και ανεβαίνουμε ή πέφτουμε μαζί ως έθνος» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Σικάγο, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος ήταν σκληρός και το ταξίδι μακρύ αλλά σηκωθήκαμε ξανά και ξέρουμε μέσα στην καρδιά μας ότι για τις ΗΠΑ τα καλύτερα έρχονται».

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ για την εκστρατεία του ενώ ευχαρίστησε την σύζυγο του και τις κόρες του.

Είπε ακόμα ότι αναμένει να συνεργαστεί με τον Μιτ Ρόμνεϊ στην επίλυση των προβλημάτων.

«Σήμερα ψηφίσατε για πράξεις και όχι πολιτικές», είπε στους ψηφοφόρους και γνωστοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τους επικεφαλής από όλα τα κόμματα στην επίλυση των προβλημάτων.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί μία χώρα ασφαλή, «στην οποία το χρέος δε θα βαρύνει τα παιδιά μας», υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομία μας συνέρχεται».

Τόνισε ότι ποτέ δεν είχε περισσότερη ελπίδα για το μέλλον της Αμερικής και απευθυνόμενος στους πολίτες είπε «Αμερική, πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίζουμε πάνω στην πρόοδο που κάναμε. Μαζί με τη βοήθειά σας και τη χάρη του θεού μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Σημείωσε ότι πιστεύει σε μία ελεύθερη και ανοιχτή Αμερική, λέγοντας παράλληλα «μερικές φορές θα διαφωνήσουμε πολύ, η πρόοδος δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο κ. Ομπάμα κέρδισε τις πολιτείες – κλειδιά και εξασφάλισε τουλάχιστον 303 εκλέκτορες, αρκετούς περισσότερους από τους 270 που απαιτούνταν.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος επικράτησε οριακά με 50% έναντι 49% έναντι του ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 303 εκλέκτορες έναντι 206 του αντιπάλου του.

Ο κ. Ρόμνεϊ, σε ομιλία του, γνωστοποίησε ότι τηλεφώνησε στον αμερικανό πρόεδρο για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και τόνισε ότι προσεύχεται η θητεία του κ. Ομπάμα να είναι επιτυχημένη, για το καλό του έθνους. Η οριακή διαφορά σε Φλόριντα, Οχάιο και Βιρτζινια είχε σαν αποτέλεσμα να εξετάσει ο Μιτ Ρόμνει το ενδεχόμενο να μην αποδεχθεί την ήττα του, αλλά μετά από μια προσεκτική αποτίμηση της κατάστασης και διαβουλεύσεις, την αποδέχθηκε και συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Μέχρι στιγμής ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατεί στις εξής πολιτείες: Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Περιοχή της Κολούμπια, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Ιλινόις, Αϊόβα, Κολοράντο, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νιου Τζέρσι, Νιου Χαμσάιρ, Νέα Υόρκη, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Ροντ 'Αιλαντ, Βερμόντ, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν

Ο Μιτ Ρόμνεϊ επικρατεί στις εξής πολιτείες: Αλαμπάμα, Αρκανσο, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Βόρειας Ντακοτα, Νότια Ντακότα, Τζόρτζια, Αινταχο, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι,Λουιζιάνα, Μισισίπι, Μισούρι, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Οκλαχόμα, Ορεγκον, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια, Ουαιόμινγκ
Πηγή: skai.gr