Μικρό προβάδισμα για τον Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ θα εμφανισθούν σήμερα σε 14 πολιτικές συγκεντρώσεις οπαδών τους σε οκτώ συνολικά πολιτείες κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία είχε ξεκινήσει ουσιαστικά πριν 17 μήνες και κόστισε συνολικά 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αναμέτρηση παραμένει αμφίρροπη με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν σταθερά ισοψηφία σε πανεθνικό επίπεδο, αν και o πρόεδρος των Δημοκρατικών εμφανίζεται ενισχυμένος από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι, αποπνέοντας νέα δυναμική.

Η τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου ABC News και της Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν, με ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου, ενώ σε δημοσκόπηση του CNN εξασφάλισαν από 49% ο καθένας. Πάντως, ο νυν πρόεδρος διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στις περισσότερες αβέβαιες πολιτείες, όπου και θα κριθεί τελικά η προεδρική εκλογή.

Μάχη στήθος με στήθος για τον Λευκό Οίκο

«Έχουμε κάνει πραγματική πρόοδο αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια αλλά είμαστε εδώ γιατί ξέρουμε πως μένει ακόμα δουλειά να γίνει. Και όσο ένας και μόνο Αμερικανός θέλει δουλειά και δεν βρίσκει, η δουλειά μας δεν θα τελειώσει», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος σε 14 χιλιάδες οπαδούς του στο Νιού Χάμσιρ, έχοντας στο πλάι του τον Μπιλ Κλίντον.

Από την πλευρά του
ο Μιτ Ρόμνεϊ, μιλώντας σε τέσσερις χιλιάδες υποστηρικτές του στην Αϊόβα, πρόβαλλε για άλλη μια φορά την εμπειρία του ως επιχειρηματίας, και δήλωσε ότι «ο πρόεδρος πιστεύει πως η λύση βρίσκεται στο περισσότερο κράτος, όμως η λύση είναι μόνο μία: πιο πολλές και καλές δουλειές».

Στο επίκεντρο της ύστατης προσπάθειας που καταβάλλουν και οι δυο υποψήφιοι βρίσκονται πολιτείες όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, το Κολοράντο, η Βιρτζίνια, η Αϊόβα, η Νεβάδα, και το Νιού Χάμσιρ. Αύριο το βράδυ ο μεν Ομπάμα θα μεταβεί στο Σικάγο όπου και θα περάσει την ημέρα της ψηφοφορίας, αν και έχει ήδη ψηφίσει στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης θα μεταβεί στη Βοστόνη για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.
Πηγή: Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον, Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη