Κλείσιμο

Θα επηρεάσει ο Σάντι το εκλογικό αποτέλεσμα;

Λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στο Νιού Τζέρσεϊ και υποσχέθηκε απλοποίηση της βοήθειας προς τους κατοίκους.

Οι ρυθμοί στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και τις άλλες πολιτείες που επλήγησαν από τον τυφώνα Σάντι αποκαθίστανται σταδιακά, αν και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μετέβη στις πληγείσες περιοχές και υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη του ομοσπονδιακού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται η στενή συνεργασία του με τον σθεναρό πολιτικό του αντίπαλο, ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εκθειάζει τους χειρισμούς του δημοκρατικού προέδρου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση ανθρώπων και η ταχεία επιδιόρθωση των ζημιών, και όχι η κομματική αντιπαράθεση.

Σε δηλώσεις που θύμισαν την διάχυτη αίσθηση αλληλεγγύης που επικράτησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι "περνάμε δύσκολες στιγμές, αλλά όλοι βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν, και ο ένας νοιάζεται για τον άλλον”.

Μέχρι τώρα 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής, ενώ αν υπολογιστούν και τα θύματα στον Καναδά και την Καραϊβική, ο συνολικός αριθμός φθάνει τους 135.

Θα επηρεασθεί το αποτέλεσμα;

Μισό εκατομμύριο σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και σχεδόν όλες οι σήραγγες της Νέας Υόρκης είναι αποκλεισμένες. Πάντως, το μετρό της μεγαλύτερης πόλης της Αμερικής, που καθημερινά χρησιμοποιούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, επαναλειτουργεί σταδιακά από σήμερα, ενώ και τα τρία αεροδρόμια – Κένεντι, Λα Γκουάρδια και Νιούαρκ – ήδη λειτουργούν κανονικά.

Πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία και το οικονομικό κόστος, υπάρχουν επίσης οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές, και τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα πώς θα επηρεασθεί το αποτέλεσμα από τον τυφώνα Σάντι, χωρίς κανείς να είναι μέχρι στιγμής σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα.

Πηγή: Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον