Κλείσιμο

Ερντογάν: Η Ε.Ε. θα χάσει την Τουρκία εάν δε τη δεχτεί έως το 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «χάσει» την Τουρκία σε περίπτωση που δεν της επιτρέψει να ενταχθεί στους κόλπους της έως το 2023, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιθανότατα δεν θα το ‘τραβήξουν’ τόσο πολύ. Αλλά εάν όντως το ‘τραβήξουν’ έως τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει, τουλάχιστον θα χάσει την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα είναι μέλος της ενωμένης Ευρώπης έως το 2023, έτος κατά το οποίο η χώρα θα γιορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Τα σχόλια του κ. Ερντογάν έγιναν στο πλαίσιο μίας συζήτησης που έλαβε χώρα στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης, 30 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα ο τούρκος ηγέτης θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Πρέπει να σημειωθεί πως παλαιότερα η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε., αντιπροτείνοντας ένα στάτους προνομιακής συνεργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο τούρκος πρωθυπουργός θέτει μία διορία για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., εξέλιξη που έρχεται στον απόηχο της επί το πλείστον αρνητικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Άγκυρα σε όλες τις κατηγορίες-προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η προσπάθεια της Τουρκίας
να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε επισήμως το 2005, ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε μία πληθώρα ζητημάτων, πολλά κόκκινα σημεία παραμένουν. Ενδεικτικά, από τα 35 «κεφάλαια» που πρέπει να υλοποιηθούν προτού επικυρωθεί η ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε., η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μονάχα ένα, ενώ παράλληλα 13 κεφάλαια παραμένουν «παγωμένα».

Ανάμεσα στα ανεπίλυτα ζητήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών κυριαρχεί το ζήτημα της Κύπρου, ενώ στο επίκεντρο του προβληματισμού της Κομισιόν βρίσκονται επίσης οι τομείς της ελευθερίας έκφρασης, της διακρατικής συνεργασίας στο πεδίο της μετανάστευσης, των μειονοτικών δικαιωμάτων, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Πηγή: skai.gr