Κλείσιμο

Ομπάμα: Προτεραιότητά μου η αντιμετώπιση του τυφώνα

Για έναν μεγάλο και ισχυρό τυφώνα προειδοποίησε ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος προέβη πριν από λίγο σε δηλώσεις από το Λευκό Οίκο, την ώρα που ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στις 3.00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Θετικό εκτιμά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν μερικές ημέρες προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον ερχομό του τυφώνα, ενώ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αντιδρούν άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Εντολή έχει δοθεί σε χιλιάδες κατοίκους για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών ενώ δεν κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την περίσταση, 76 σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια. Επίσης, η British Airways ακύρωσε για σήμερα όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη.

«Σε περίπτωση που συμπολίτες μας επιλέξουν να παραμείνουν σε περιοχές που απειλούνται, θα θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και όσους κληθούν να τους διασώσουν».

Ο κ. Ομπάμα έκανε επίσης λόγο για πιθανά σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις συγκοινωνίες, ακόμη και μετά το χτύπημα του τυφώνα και μέχρι την αποκατάσταση ενδεχόμενων ζημιών.

Ωστόσο επιβεβαίωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για τρόφιμα, νερό και γεννήτριες σε περιοχές όπου μπορεί να πληγούν περισσότερο από τον τυφώνα.

Ερωτηθείς για την προεκλογική του καμπάνια, οκτώ ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Ομπάμα δήλωσε πως εκλογές όπως και να χει σε μία εβδομάδα θα γίνουν, προτεραιότητα αποτελεί τώρα η αντιμετώπιση του τυφώνα Σάντι.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει διατάξεις για επείγουσα επεμβάση σε Πενσυλβάνια, Μαίρυλαντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Κονέκτικατ και Ρόουντ Άιλαντ.
Πηγή: skai.gr