Ιράν: Θα διακόψουμε τις εξαγωγές πετρελαίου εάν ενταθούν οι κυρώσεις

Το Ιράν προτίθεται να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου και να ενεργοποιήσει ένα «σχέδιο Β» προκειμένου να αντισταθμίσει τα έσοδα από τις εξαγωγές σε περίπτωση που ενταθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της περσικής χώρας, Ρόσταμ Κασέμι από το Νοτυμπάι.

«Εάν οι κυρώσεις ενταθούν θα σταματήσουμε να εξάγουμε πετρέλαιο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κασέμι. «Εάν συνεχίσετε να προσθέτετε στις κυρώσεις, [θα] διακόψουμε τις εξαγωγές πετρελαίου προς τον [υπόλοιπο] κόσμο», συμπλήρωσε ο ιρανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για να κυβερνήσουμε τη χώρα δίχως έσοδα από το πετρέλαιο. Έως τώρα δεν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο εάν οι κυρώσεις ανανεωθούν θα πάμε στο σχέδιο Β», κατέληξε ο κ. Κασέμι.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν το 80% των συνολικών εξαγωγών του Ιράν. Το 2011 απέφεραν περίπου 105,44 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τεχεράνη, ποσό που αναλογεί περίπου στο 21,85% του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2011, η περσική χώρα παράγει 4,231 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ανά ημέρα, εξάγοντας περίπου 2,295 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (στοιχεία 2008).

Δεδομένου ότι το Ιράν συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση το 2008, τυχόν διακοπή των εξαγωγών αργού πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση στο κόστος του μαύρου χρυσού.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης