Ιταλία: Καταδίκη επτά ειδικών επειδή δεν προειδοποίησαν για το σεισμό στη Λ’ Ακουίλα

Την εξαετή φυλάκιση έξι επιστημόνων και ενός πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου αποφάσισε τοπικό δικαστήριο στη Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας, καταδικάζοντας τους επτά υπόδικους με την κατηγορία ότι απέτυχαν να προειδοποιήσουν κατάλληλα τους κατοίκους της περιοχής για τον πολύνεκρο σεισμό που έπληξε την πόλη Λ’ Ακουίλα τον Απρίλιο του 2009.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι επτά κατηγορούμενοι, μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόβλεψη και Αποτροπή Μεγάλων Κινδύνων, είναι υπεύθυνοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καθώς εξέδωσαν μία λανθασμένα καθησυχαστική ανακοίνωση, προσφέροντας «ανακριβείς, ατελείς και αντιφατικές» πληροφορίες αναφορικά με τον κίνδυνο που ελλόχευε έπειτα από τους προσεισμούς που χτύπησαν την κεντρική Ιταλία πριν τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Απριλίου.

Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, προκάλεσε το θάνατο 309 ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Ο δικαστής χρειάστηκε περίπου τέσσερις ώρες προκειμένου να λάβει την καταδικαστική απόφαση. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση αντιτείνει πως η δίκη είναι γελοία, δεδομένου πως δεν υπάρχει μέθοδος ακριβούς πρόβλεψης σεισμών και συνεπώς οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να θεωρηθούν υπόλογοι για τυχόν λάθη. Υπέρ των κατηγορουμένων έχει ταχθεί και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Στην Ιταλία οι καταδίκες θεωρούνται εφαρμόσιμες μετά την απόφαση του εφετείου, επομένως κανένας από τους επτά κατηγορούμενους δεν αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.
Πηγή: skai.gr