Έντονες διεθνείς αντιδράσεις για την βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό

Καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν 78.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) του Λιβάνου, Ουίσαμ αλ Χάσαν.

Η επίθεση έγινε στη χριστιανική συνοικία Ασραφίγια, σε πολυσύχναστη περιοχή.

Σε ομόφωνη απόφασή του αναφέρει το ΣΑ ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Οκτωβρίου 2012 στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε ο στρατηγός αλ Χάσαν».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ Χαρίρι, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για τη βομβιστική επίθεση, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί θεωρώντας την υπεύθυνη.

Την επίθεση καταδίκασε από την πλευρά του ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν αλ Ζούμπι, και τη χαρακτήρισε «δειλή, τρομοκρατική πράξη» και τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αδικαιολόγητες, όπου και αν συμβούν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου να μη θεωρήσουν την επίθεση πρόκληση και η υπεύθυνη Εξωτερικής πολιτικής ης ΕΕ Κάθριν Άστον ζήτησε από όλες τις λιβανικές πλευρές να δείξουν ψυχραιμία.

«Επικίνδυνη ένδειξη ότι υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να υπονομεύουν την σταθερότητα του Λιβάνου» χαρακτήρισε την επίθεση η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο, ενώ δεν έχει γίνει σαφές ακόμη εάν η έκρηξη είχε πολιτικό στόχο.
Πηγή: skai.gr