Επιτυχημένη αντεπίθεση Ομπάμα

Ένας πιο μαχητικός και αποφασιστικός Μπαράκ Ομπάμα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους στη δεύτερη τηλεμαχία με τον Μιτ Ρόμνεϊ, στην οποία εμφανίσθηκε περισσότερο πειστικός.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πολιτικής, αναγνώρισε σφάλματα και τόνισε πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, και έχοντας αφήσει πίσω του την «υπερβολική» ευγένεια και τη διστακτικότητα της πρώτης τηλεμαχίας, κατηγόρησε τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ότι προωθεί τα συμφέροντα των πλουσίων.

Ο Μπάρακ Ομπάμα περιέγραψε ως «θολά» τα οικονομικά μέτρα και ως «ακραία» την κοινωνική πολιτική που προβάλλει ο Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις έγιναν συχνά σε επιθετικό ύφος σε σωρεία ζητημάτων, από την φορολογία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική και την αντιμετώπιση του χρέους.

Η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή

Η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μια αφορά στο προσκήνιο ως παράδειγμα προς αποφυγή, όταν ο 65χρονος πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατηγόρησε τον δημοκρατικό πρόεδρο ότι οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο «δρόμο της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο μισό, αυτό διπλασιάστηκε.
«Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν ο πρόεδρος επανεκλεγεί θα φθάσουμε σχεδόν στα 20 τρισεκατομμύρια. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα» υποστήριξε ο Μιτ Ρόμνεϊ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Ρόμνεϊ δεν λέει την αλήθεια για το οικονομικό του πρόγραμμα, και επισήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των ελλειμμάτων και του χρέους προτείνει την αύξηση της φορολογίας στο 2% των πολιτών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, κάτι που έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Μπορείτε να μεταφέρετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να πάρετε φορολογικές απαλλαγές για να μπορείτε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, να αφαιρέσετε τις συντάξεις από τους εργαζομένους, Αυτή ήταν η φιλοσοφία της τελευταίας δεκαετίας, και γι αυτό στραγγαλίστηκαν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης », είπε ο δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ότι θέλει να αφήσει τις εταιρείες πετρελαίου να συντάξουν την ενεργειακή πολιτική της Αμερικής.

Καθοριστική η τρίτη τηλεμαχία

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και σχετικά με τον χειρισμό της επίθεσης στη Βεγγάζη της Λιβύης στις 11 Σεπτεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη των ΗΠΑ, όπου ο Μιτ Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι καθυστέρησε δυο εβδομάδες να την χαρακτηρίσει τρομοκρατική ενέργεια, κάτι που ο κ. Ομπάμα απέρριψε. Χρειάσθηκε να παρέμβει η συντονίστρια της τηλεμαχίας για να σημειώσει ότι ο κ. Ομπάμα είχε, όντως, κάνει αναφορά σε τρομοκρατικές ενέργειες, αν και είναι ασαφές κατά πόσον εννοούσε το συγκεκριμένο συμβάν ή μιλούσε γενικότερα.

Η επικράτηση Ομπάμα δεν ανατρέπει πλήρως τη δυναμική που απέκτησε ο Ρόμνεϊ από την πρώτη τηλεμαχία, αλλά σίγουρα σταμάτησε τη δημοσκοπική «αιμορραγία» και αποκατέστησε μια αίσθηση ισορροπίας στην προεκλογική εκστρατεία γεγονός που θα καταγραφεί στις μετρήσεις των επομένων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί στην Φλόριντα στις 22 του μηνός, δυο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Πηγή: Αθανάσιος Έλλις - Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος