Αν η Ε.Ε. παίρνει Νόμπελ Ειρήνης τι ακολουθεί; Ένα Όσκαρ για τον Βαν Ρομπέι;

Χαρά, λύπη και... χιούμορ προκάλεσε η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να υποδέχονται με χαρά την απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής και τους ευρωσκεπτικιστές να «ανοίγουν πυρ».

Τα Θετικά...

Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ

«Το ευρώ είναι περισσότερο από ένα νόμισμα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό κατά τη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων και μηνών καθώς εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε το ευρώ», σταθερά με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωζώνη.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Twitter)

«Πρόκειται πραγματικά για μία μεγάλη τιμή για όλα τα 500 εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα κράτη μέλη, για όλους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι μία δίκαιη αναγνώριση για ένα μοναδικό [οικοδόμημα] που εργάζεται για το καλό όλων των πολιτών του και επίσης για το καλό όλου του κόσμου».

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι

«Η Ευρώπη ξεπέρασε δύο εμφύλιους [παγκόσμιους] πολέμους τον 20ο αιώνα και έχουμε εγκαθιδρύσει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία».

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

«Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό σχέδιο που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη.

»Αυτό το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανενώσει την ήπειρο με ειρηνικά μέσα και έχει φέρει μεγάλους εχθρούς μαζί. Αυτή η ιστορική πράξη επανένωσης έχει δίκαια αναγνωριστεί».

Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν

«Παρά κάποια σκοτεινιά στην οικονομία στην Ευρώπη, αυτή είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ευρώπη. [...] Είμαι πολύ περήφανος για αυτές τις Ευρωπαϊκές αξίες που είναι επίσης παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μία ημέρα περηφάνιας για κάθε Ευρωπαίο».

... και τα Αρνητικά

Ολλανδός ευρωσκεπτικιστικής βουλευτής Γκερτ Βίλντερς

«Βραβείο Νόμπελ για την Ε.Ε. Σε μία εποχή που οι Βρυξέλλες και όλη η Ευρώπη καταρρέει στη μιζέρια. Τι ακολουθεί; Ένα Όσκαρ για τον Βαν Ρομπέι;»

Επικεφαλής του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού Ανεξάρτητου Κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ

«Νομίζω πως είναι μία απόλυτη ντροπή. Νομίζω ότι φέρνει το Βραβείο Νόμπελ σε απόλυτη ανυποληψία.

»Αυτό αποδεικνύει πως οι Νορβηγοί τελικά έχουν κάποια αίσθηση του χιούμορ. Η Ε.Ε. μπορεί να παίρνει το βλακώδες βραβείο για την ειρήνη γιατί σίγουρα δεν έχει δημιουργήσει ευημερία. Η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει φτώχια και ανεργία για εκατομμύρια».

Επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Κάλαχαν

«Η Επιτροπή Νόμπελ είναι λίγο καθυστερημένη για την Πρωταπριλιά. Πριν από 20 χρόνια αυτό το βραβείο θα ήταν συκοφαντικό αλλά ίσως πιο δίκαιο. Σήμερα είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου.

»Υποθέτω αυτό το βραβείο είναι για την ειρήνη και την αρμονία στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης».

Πρώην υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ

«Αν θέλεις να δώσεις το βραβείο για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, θα έπρεπε να το διαιρέσουν μεταξύ του NATO και της Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν το NATO πάνω από όλους που διατήρησε την ειρήνη».

Ανακοίνωση ΚΚΕ

«Φρίκη και σαπίλα είναι αυτό το βραβείο και για αυτούς που το έδωσαν και για εκείνους που θα το παραλάβουν. Είναι η επιβράβευσή τους για τα νεκρά και τα σακατεμένα παιδιά από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και άλλων πολέμων όπου η ΕΕ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η επιβράβευση της ΕΕ για τη ανελέητη σφαγή των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης διότι «επί έξι δεκαετίες συνεισέφερε στην πρόοδο της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη».
Πηγή: skai.gr