Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης (upd)

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή να απονείμει το εφετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την συμβολή της, στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωματων.

Το εφετινό Νόμπελ απονέμεται στην ΕΕ για τον ιστορικό ρόλο που έχει διαδραματίσει τις τελευταίες δεκαετίες για την επί δεκαετίες συμβολή της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωματων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η λογική της απόφασης αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, καθώς η ΕΕ έχει εμπλακεί στην κρίση της ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης να φαίνεται σκοτεινό.

Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα από αμφιλεγόμενες αποφάσεις όπως η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και στον κινέζο ακτιβιστή Λιου Σιαομπό το 2010.

Το βραβείο της ΕΕ είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει έντονη συζήτηση και στη Νορβηγία, όπου η κοινή γνώμη της σκανδιναβικής χώρας τάσσεται με μεγάλη πλειοψηφία κατά της ένταξής της στην ΕΕ .

Όμως, η νορβηγική επιτροπή,
η οποία παραδίδει μόνο το Νόμπελ Ειρήνης (όλα τα άλλα βραβεία Νόμπελ απονέμονται από τη Σουηδία), συζητά το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια).

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Μεγάλη τιμή για την ΕΕ, και τα 500 εκατ. του πληθυσμού της, αποκάλεσε την απονομή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Βαθιά συγκινημένος για την απόφαση δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε από την πλευρά του «υπερήφανος», προσθέτοντας ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της ως «η μεγαλύτερη ειρηνοποιός στην ιστορία».


Πηγή: skai.gr