Ρωσία: Εξηγήσεις από Τουρκία για την προσγείωση συριακού αεροσκάφους

Εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές για την υποχρεωτική προσγείωση ενός συριακού αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό ζήτησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα στους επιβάτες του αεροπλάνου βρίσκονταν 17 ρώσοι πολίτες.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν στο ρωσικό διπλωματικό προσωπικό να έρθει σε επαφή με τους ρώσους επιβάτες κατά τη διάρκεια της οκτάωρης παραμονής του αεροπλάνου σε τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως προσγείωσαν και ερεύνησαν το αεροπλάνο λόγω υποψιών πως μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Μέρος του φορτίου, πιθανότατα υλικό τηλεπικοινωνιών, τελικά κατασχέθηκε.

«Η ρωσική πλευρά επιμένει σε μία εξήγηση για τις αιτίες αυτών των ενεργειών από τις τουρκικές αρχές», σχολίασε χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως «οι ζωές των επιβατών τέθηκαν σε κίνδυνο» λόγω του περιστατικού.

Σε διάψευση των υποψιών πως το αεροσκάφος μετέφερε οπλισμό προέβη και μία ανώνυμη πηγή που εργάζεται σε μία εκ των υπηρεσιών εξαγωγών όπλων της Ρωσίας.

«Εάν επιθυμούσαμε να στείλουμε οποιοδήποτε είδος στρατιωτικού-τεχνικού εξοπλισμού ή οπλισμό θα είχε μεταφερθεί κατάλληλα και όχι με παράνομα μέσα, σίγουρα όχι με ένα πολιτικό αεροσκάφος», δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο Interfax.

Για «αεροπειρατεία» κατήγγειλε την Άγκυρα ο σύρος υπουργός Μεταφορών, Μαχούμντ Σαΐντ.
Πηγή: skai.gr