Πακιστάν: Επιτυχημένη η εγχείρηση του 14χρονου κοριτσιού που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν

Με επιτυχία αφαίρεσαν οι γιατροί τη σφαίρα από το κεφάλι της 14χρονης μαθήτριας Μαλάλα Γιουσαφσάι, η οποία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Η 14χρονη, ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των κοριτσιών, δέχτηκε την Τρίτη πυροβολισμούς από ένοπλους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Κατά την ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλα δύο κορίτσια, ένα εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση..

Το κορίτσι χειρουργήθηκε στην Πεσαβάρ, όπου μεταφέρθηκε με αεροπλάνο, ενώ ένα άλλο αεροπλάνο με ιατρικό εξοπλισμό είναι έτοιμο, προκειμένου να διακομιστεί στο εξωτερικό, αν κριθεί απαραίτητο.

Η αστυνομία συνέλαβε για την επίθεση περισσότερα από 40 άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση.

Η επίθεση εναντίον του κοριτσιού προκάλεσε την οργή πολλών Πακιστανών, που έκαναν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους Ταλιμπάν και να προσευχηθούν για το κορίτσι. Επίσης, τα σχολεία στην κοιλάδα Σουάτ έμειναν κλειστά την Τετάρτη.

Οι ένοπλοι δήλωσαν ότι την έβαλαν στο στόχαστρο γιατί... προωθούσε την εκκοσμίκευση. Μάλιστα εκπρόσωπός τους δήλωσε στο BBC ότι αν τελικά το κορίτσι επιζήσει, «δεν θα τη γλιτώσει».

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στο Ισλαμαμπάντ τόνισε ότι πλέον οι αρχές πρέπει να δουν πως θα προστατέψουν το κορίτσι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, η οικογένειά της δεν είχε ζητήσει μέχρι τώρα προστασία, καθώς δεν πίστευαν ότι οι ένοπλοι «θα έπεφταν τόσο χαμηλά» ώστε να βάλουν στο στόχαστρο ένα κορίτσι.

Ο αδελφός της Μουμπασίρ Χουσεΐν χαρακτήρισε τους Ταλιμπαν «σκληρούς και βάρβαρους ανθρώπους» και ζήτησε από όλους τους Πακιστανούς να τους καταδικάσουν.

Ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι τόνισε ότι η επίθεση δε θα κάμψει τη βούληση του Πακιστάν να καταπολεμήσει τους Ταλιμπάν, ούτε την απόφαση της κυβέρνησης να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των γυναικών.

Ο αρχηγός του στρατού Παρβέζ Καγιάνι δήλωσε ότι οι Ταλιμπαν απέτυχαν να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα άτομο, αλλά για ένα πρότυπο που δίνει κουράγιο στους υπόλοιπους.

Η Μαλάλα Γιουσαφσάι ήταν υποψήφια για διεθνές βραβείο ειρήνης και έγινε γνωστή το 2009 όταν έγραψε ένα ημερολόγιο για το ΒΒC σχετικά με τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου