Κλείσιμο

Αϊνστάιν: «Ανθρώπινη αδυναμία» ο Θεός, «παιδικές δεισιδαιμονίες» η θρησκεία

Μία ματιά στις απόψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν πάνω στα ζητήματα του Θεού, της θρησκείας και της εβραϊκής του καταγωγής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι το επιθυμούν καθώς ο ιστότοπος E-Bay θα δώσει σε δημοπρασία μία ιδιόχειρη επιστολή του νομπελίστα φυσικού.

«Η λέξη ‘Θεός είναι για εμένα τίποτα παραπάνω από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος μία συλλογή αξιότιμων αλλά και πάλι πρωτόγονων θρύλων, που είναι ωστόσο αρκετά παιδιάστικοι. Καμία ερμηνεία, όσο λεπτή, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

»Για εμένα, η Εβραϊκή θρησκεία, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, είναι η ενσάρκωση των πιο παιδικών δεισιδαιμονιών. Και ο εβραϊκός λαός, στον οποίο ανήκω με χαρά και με τη νοοτροπία του οποίου έχω μία βαθιά συγγένεια, δεν έχει καμία διαφορετική ποιότητα για εμένα από όλους τους υπόλοιπους λαούς», σχολιάζει ενδεικτικά ο θρυλικός φυσικός σε μεταφρασμένα χωρία της επιστολής του.

Η επιστολή γράφτηκε το 1954 ως απάντηση στον Έρικ Γκούτκινντ για το έργο του «Η Επιλεγμένη Ζωή: Το Βιβλικό Κάλεσμα στην Επανάσταση».

Αρχική τιμή για τη δημοπρασία θα είναι τα 3 εκατομμύρια δολάρια και η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr