Κλείσιμο

Απόπειρα «γεφύρωσης» σχέσεων Ομπάμα-Νετανιάχου απέναντι στο Ιράν

Προσπάθεια να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πραγματοποίησαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι οποίοι είχαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία.

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία στον κοινό στόχο του να αποτρέψουν το Ιράν από την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου», σχολίασε ο Λευκός Οίκος, περιγράφοντας τη συνομιλία των δύο ηγετών, ενώ ένας βοηθός του αμερικανού προέδρου ανέφερε με νόημα πως «η θερμοκρασία είναι χαμηλότερα από ότι ήταν».

«Είχα μία πολύ καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου, στο πλαίσιο εμφάνισής του στην ισραηλινή τηλεόραση. «Οι ομάδες μας μιλούν».

Πέραν όμως αυτής της επίδειξης ενότητας, δεν έχει γίνει γνωστό εάν όντως συμφωνήθηκε κάτι συγκεκριμένο και σημαντικό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής, ενώ καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει έως τώρα δώσει κάποιο δείγμα γραφής που να προοιωνίζει ενδεχόμενη αλλαγή στάσης απέναντι στην Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται πως το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς προληπτικής επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθώς αντιλαμβάνεται το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ώς μία υπαρξιακή απειλή.

Παρά ταύτα, το εβραϊκό κράτος δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για τυχόν στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν, ενώ παράλληλα η σχέση μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα έχει υπάρξει εντυπωσιακά τεταμένη, ιδιαίτερα λόγω της πίεσης που έχει ασκήσει στη Ουάσιγκτον εν μέσω μίας σκληρής προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας.

Τελευταίο παράδειγμα της ψυχρότητας μεταξύ των δύο ανδρών ήταν άλλωστε η απόφαση του κ. Ομπάμα να μην συναντήσει τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, το Ιράν ισχυρίζεται πως το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας και τη διενέργεια ιατρικών πειραμάτων.
Πηγή: skai.gr