Ιράν προς Νετανιάχου: Θα ανταποδώσουμε σε κάθε επίθεση

Σκληρή απάντηση στο κάλεσμα του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προς τη διεθνή κοινότητα να θέσει κόκκινη γραμμή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έστειλε ο αναπληρωτής πρεσβευτής του περσικού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

«[Το Ιράν] είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να ανταποδώσει, με ολόκληρη τη δύναμή του, εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Εσχάγκ αλ-Χαμπίπ, κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Νετανιάχου για «αβάσιμους ισχυρισμούς».

Το κάλεσμα του ισραηλινού ηγέτη για κόκκινες γραμμές κατά της Τεχεράνης έγινε στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλέυσης του ΟΗΕ, κατά την οποία υπογράμμισε πως οι «κόκκινες γραμμές δεν καταλήγουν σε πόλεμο, αντίθετα μπορούν να αποτρέπουν έναν πόλεμο».

Υπενθυμίζεται πως το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι διατηρεί το δικαίωμα και τη δυνατότητα μονομερούς προληπτικής επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθώς θεωρεί το αμφιλεγόμενο ιρανικό πρόγραμμα μία συγκαλυμμένη προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων. Θεωρεί μάλιστα πως τυχόν ύπαρξη ενός ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου θα συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος, δεδομένης της ιστορικής άρνησης του Ιράν να δεχτεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Παρά ταύτα, το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμα κατορθώσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αντιτείνει πως το πυρηνικό πρόγραμμά που τηρεί είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας και τη διενέργεια ιατρικών ερευνών. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη άρνηση του περσικού κράτους να επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει αναζωπυρώσει τις υποψίες της διεθνούς κοινότητας.
Πηγή: skai.gr