Γαλλία: Κλείσιμο πρεσβειών και σχολείων σε 20 χώρες λόγω σκίτσων του Μωάμεθ

Στο κλείσιμο των πρεσβειών και των σχολείων της σε 20 χώρες προχωρά η Γαλλία, στον απόηχο της σημερινής δημοσίευσης σατιρικών σχεδίων του προφήτη Μωάμεθ από το περιοδικό Charlie Hebdo.

«Όντως αποφασίσαμε, ως προληπτικό μέτρο, να κλείσουμε τους χώρους μας, τις πρεσβείες, τα προξενεία, τα πολιτισμικά κέντρα και τα σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα γαλλικά κυβερνητικά κτίρια θα κλείσουν την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, ιερή ημέρα μεγάλης προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ άμεσα κλείνει η γαλλική πρεσβεία και το σχολείο στην Τυνησία.

Η απόφαση αντανακλά τις ανησυχίες του Παρισιού πως τα επίμαχα σκίτσα θα αναζωπυρώσουν τις ταραχές που προέκυψαν στον ισλαμικό κόσμο έπειτα από την αποσπασματική ανάρτηση μίας ταινίας αμερικανικής παραγωγής στο Youtube.

Η εν λόγω ταινία, με τίτλο «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων», ήταν η αφορμή για εκτεταμένες βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες της βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Ασίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, αποσαφήνισε πως οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να δώσουν την απαραίτητη άδεια για μία διαδήλωση κατά της επίμαχης ταινίας.

Το σημερινό εξώφυλλο του Charlie Hebdo:

Πηγή: skai.gr