Βελιγράδι: Αφαίρεση οργάνων σέρβων αιχμαλώτων στην Αλβανία

Στις καταγγελίες για αφαίρεση και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων σέρβων αιχμαλώτων επανήλθε την Κυριακή το Βελιγράδι, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει μάρτυρα που φέρεται να έλαβε μέρος στην επέμβαση αφαίρεσης οργάνων από Σέρβους, εντός της αλβανικής επικράτειας, στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

«Έχουμε μάρτυρα που κατέθεσε για χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Αλβανία. Η επέμβαση αφορούσε την αφαίρεση οργάνων από Σέρβους που είχαν απαχθεί την περίοδο 1998 – 99 κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς.

«(Ο μάρτυρας) περιέγραψε
μια χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρδιάς από ένα σέρβο  σε μια περιοχή κοντά στο Κούκες (κωμόπολη στη Βόρεια Αλβανία) στα τέλη της δεκαετίας του ’90, και τη μεταφορά του οργάνου στο αεροδρόμιο Ρίνας κοντά στα Τίρανα, την αλβανική πρωτεύουσα» δήλωσε ο σέρβος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Βούκσεβιτς, ο μάρτυρας δήλωσε ότι η καρδιά πουλήθηκε στη μαύρη αγορά, ενώ περιέγραψε λεπτομερώς την επέμβαση καθώς υποστηρίζει ότι συμμετείχε σε αυτήν. Οι καταγγελίες διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας