Είναι αυτή η φωτογραφία που θα αθωώσει τον Ασάνζ;

Μια φωτογραφία – ντοκουμέντο με ένα από τα δυο υποτιθέμενα θύματα του Τζούλιαν Ασάνζ να κάνει παρέα μαζί του και να χαμογελά -δύο 24ωρα αφότου φέρεται να τη βίασε- περιήλθε στα χέρια των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail!

Το πρόσωπο της γυναίκας καλύπτεται με ψηφιακή επεξεργασία, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα χαμογελά πλατιά έχοντας παραδίπλα της τον ιδρυτή του WikiLeaks και βιαστή της...

Αν η υπόθεση τελικά φθάσει στα δικαστήρια, καθώς ο Ασάνζ παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο συνήγορός του θα επισημάνει ότι η επίμαχη φωτογραφία ουσιαστικά υπονομεύει την αξιοπιστία της κατάθεσης της 33χρονης (μια άλλη γυναίκα κατέθεσε ότι ο Αυστραλός την κακοποίησε σεξουαλικά).

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τη Daily Mail, στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter τη συγκεκριμένη ημέρα η γυναίκα σχολιάζει ότι «περνά μια βραδιά παρέα με ευχάριστους και έξυπνους ανθρώπους», μεταξύ των οποίων και ο Ασάνζ...

Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν δυο χρόνια, στις 15 Αυγούστου του 2010, στο εστιατόριο Glenfiddich στη Στοκχόλμη, σε δείπνο του οποίου οικοδεσπότης ήταν ο Ρίκαρντ Φάλβινκε, ο ιδρυτής του Σουηδικού Κόμματος των Πειρατών (ΡΡ).

Ο Φάλβινκε δήλωσε ότι
σκοπός του δείπνου, που διήρκεσε τρεις ώρες, ήταν η υπογραφή ενός συμβολαίου μεταξύ του ΡΡ και του WikiLeaks ώστε ο ιστότοπος να χρησιμοποιεί τους σέρβερ του κόμματος.

Στο δείπνο ήταν και η αντιπρόεδρος του ΡΡ Άννα Τρόμπεργκ καθώς και ο επικεφαλής ΙΤ (τμήμα μηχανοργάνωσης) του κόμματος Ρίτσαρντ Όλσεν, που είχε φέρει μαζί του την αρραβωνιαστικιά του Σάρα Σάντμπεργκ.

Μετά την κατάθεση των κατηγοριών για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, οι Φάλβινκε και Τρόμπεργκ έδωσαν αναλυτική κατάθεση στις αρχές, υποστηρίζοντας τον Ασάνζ. «Ο Τζούλιαν μιλούσε περισσότερο μαζί μου• ήταν η συνάντηση των επικεφαλής δυο οργανισμών, και ο καθένας μιλούσε με κάποιον άλλον. Ήταν ένα επαγγελματικό δείπνο» αναφέρει μεταξύ άλλων...
Ο Τζούλιαν μιλούσε περισσότερο μαζί μου• ήταν η συνάντηση των επικεφαλής δυο οργανισμών, ήταν ένα επαγγελματικό δείπνο

Αυτό που έκανε περισσότερο εντύπωση στον επικεφαλής του κόμματος των Σουηδών Πειρατών ήταν η στάση της γυναίκας που μετέπειτα κατηγόρησε τον ιδρυτή του WikiLeaks για βιασμό, καθώς κατά τη διάρκεια του δείπνου προσφέρθηκε εθελοντικά να γίνει εκπρόσωπος Τύπου του Ασάνζ.

O Φαλβίνκε δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς θα πρέπει να καταθέσει ό,τι στοιχεία έχει στη Δικαιοσύνη στο ενδεχόμενο που τελικά γίνει δίκη. Καθιστά όμως σαφές, ότι η μια από τις δυο γυναίκες που κατηγορεί τον Ασάνζ, δεν του έδωσε την εντύπωσε ότι είναι ένα θύμα που έχει υποστεί μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία μόλις δύο ημέρες νωρίτερα...

«Μπορείτε να δείτε τα αντικειμενικά γεγονότα και να αντλήσετε ουσιαστικά συμπεράσματα (...) το γεγονός ότι εγώ και η Άννα Tρόμπεργκ έχουμε καταθέσει ως βασικοί μάρτυρες υπεράσπισης στην επικείμενη δίκη – αυτό πρέπει να σάς λεει πολλά».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Αυστραλός έχει χαρακτηρίσει εαυτόν ως θύμα συνωμοσίας που έχουν εξυφάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της δημοσιοποίησης από τον ιστότοπό του απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και στοιχείων που έφεραν πολλάκις την Ουάσιγκτον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας