Κίνα: Παραδέχτηκε την ενοχή της η Γκου Καϊλάι

Η Γκου Καϊλάι, σύζυγος του πρώην ανώτατου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Μπο Σιλάι, παραδέχτηκε την ενοχή της στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

«Κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών του τελευταίου Νοέμβρη, υπέστην μία ψυχική κατάρρευση αφότου έμαθα ότι ο γιος μου ήταν σε κίνδυνο. Η τραγωδία που προκάλεσα δεν επεκτάθηκε μόνο στον Νιλ [Χέιγουντ] αλλά και σε αρκετές άλλες οικογένειες», φέρεται πως δήλωσε η κ. Καϊλάι ενώπιον του δικαστηρίου, ακολουθώντας την γραμμή υπεράσπισης που θέλει τις πράξεις της να ήταν συνέπεια των φόβων που είχε για το μέλλον του γιου της.

Το ενδεχόμενο δολοφονίας είχε αποκαλυφθεί από το άλλοτε δεξί χέρι του Μπο Σιλάι, καθώς μέχρι τον Απρίλιο του 2012 ο θάνατος του βρετανού επιχειρηματία αποδιδόταν σε καρδιακή προσβολή. Ωστόσο νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι ο Χέιγουντ μπορεί να δηλητηριάστηκε από την Γκου Καϊλάι, σε συνεργασία με τον βοηθό της, το 2011, ύστερα από διαφωνία επιχειρηματικής φύσεως.

«Λεω επίσημα στο δικαστήριο ότι προκειμένου να διατηρήσω την αξιοπρέπεια του νόμου, θα δεχθώ και ήρεμα θα αντιμετωπίσω οποιαδήποτε ποινή και επίσης περιμένω μία δίκαιη δικαστική απόφαση», κατέληξε η κ. Καϊλάι, σύμφωνα με το Xinhua. Νωρίτερα, τέσσερις αστυνομικοί είχαν παραδεχτεί ότι προσπάθησαν προστατεύσουν την Γκου Καϊλάι.

Η ομολογία της κ. Καϊλάι, ανεξάρτητα από το εάν η επίμαχη υπόθεση είναι πολιτικά ή νομικά υποκινούμενη, αναμένεται να ελαφρύνει την ποινή που θα της επιβληθεί και πιθανώς να επουλώσει τις πληγές που υπέστη το Κομμουνιστικό Κόμμα στο πλαίσιο της πτώσης του άλλοτε κραταιού Μπο Σιλάι, η οποία ήρθε καθώς το Κόμμα ετοιμάζεται για την βαρυσήμαντη δεκαετή αλλαγή φρουράς της ηγεσίας του.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης, Σταύρος Σαμουηλίδης