Κολοράντο: Στους 12 οι νεκροί από επίθεση ένοπλου σε κινηματογράφο - σοκ για Ομπάμα

Το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη περίπου 50 προκάλεσε ένας νεαρός μασκοφόρος άνδρας στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά γινόταν λόγος για 14 νεκρούς, αλλά οι αρχές αναθεώρησαν τον αριθμό των θυμάτων. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε άγνωστη κατάσταση.

Ο δράστης, ο οποίος έχει συλληφθεί αλλά τα κίνητρα του δεν έχουν αποσαφηνιστεί, εμφανίστηκε σε ένα εμπορικό κέντρο όπου θα γινόταν η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του φανταστικού ήρωα Μπάτμαν, «The Dark Knight Rises». Οι τρεις κινηματογραφικές αίθουσες ήταν κατάμεστες με θεατές που προσέβλεπαν σε ευχάριστη νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, ο δράστης άνοιξε πυρ αδιακρίτως, ενώ αρκετοί ανέφεραν ότι έκανε ρίψη τουλάχιστον ενός δακρυγόνου ή καπνογόνου. Τραγική λεπτομέρεια είναι ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί θεατές δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για αληθινούς πυροβολισμούς και νόμιζαν ότι όλα γίνονταν στο πλαίσιο της ταινίας.

Έπειτα από τη σύλληψη του δράστη, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στην κατοχή του ένα τυφέκιο και ένα όπλο χειρός, ενώ διαπιστώθηκε πως ο νεαρός άνδρας, ηλικίας περίπου 20 ετών, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ένα ακόμα όπλο βρέθηκε στο χώρο του κινηματογράφου. Κατά τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ο δολοφόνος δεν προέβαλε καμία αντίσταση στους αστυνομικούς όταν αυτοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

Στον απόηχο του τραγικού περιστατικού, οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν και ερεύνησαν το διαμέρισμα όπου κατοικεί ο νεαρός άνδρας, αφότου ο ίδιος ανέφερε ότι είχε κύψει εκρηκτικά στο σπίτι του.

«Σοκαρισμένος και θλιμμένος» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα αποκάλεσε το περιστατικό «φρικιαστικό και τραγικό», καλώντας τους πολίτες να «ενωθούν ως μία αμερικανική οικογένεια».
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος