Συρία: «Κόκκινες γραμμές» κατά των κυρώσεων θέτει η Ρωσία

Διχασμένη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την κρίση που ταλανίζει τη Συρία, με τη Ρωσία να προειδοποιεί πως η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Ο,τιδήποτε μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε. Πρόκειται για μία κόκκινη γραμμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ιγκόρ Πάνκιν, έπειτα από την ολοκλήρωση των πρώτων διαβουλεύσεων για τη σύνταξη ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, η Ρωσία και οι Δυτικοί εταίροι της στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν υποβάλλει εντυπωσιακά διαφορετικά προσχέδια για το επίμαχο ψήφισμα, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Μόσχας να περιορίσει τη Δυτική παρέμβαση σε μία χώρα που αποτελεί προορισμό για τις ρωσικές εξαγωγές και ανήκει στη ζώνη επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν έως τώρα καταρρίψει δύο ψηφίσματα επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ασκώντας το δικαίωμα βέτο που κατέχουν ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Συμβούλιο πρέπει να επικυρώσει κάποιο ψήφισμα έως τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία οπότε λήγει η αποστολή των περίπου 300 άοπλων κυανόκρανων παρατηρητών στη Συρία.

Η Ρωσία φέρεται πως έχει προτείνει ένα ψήφισμα που απλώς επιμηκύνει την αποστολή των παρατηρητών κατά τρεις μήνες, ενώ αντίθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία επιδιώκουν την επιβολή διορίας 10 ημερών για παύση επιθέσεων από βαρέα όπλα, και σε περίπτωση μη υπακοής από τη Δαμασκό την εφαρμογή κυρώσεων κατά του προέδρου Άσαντ με βάση το Κεφάλαιο VII της Χάρτας του ΟΗΕ, που προβλέπει ενέργειες εναντίον απειλών κατά της ειρήνης και πράξεων επιθετικότητας.

Εν τω μεταξύ, βαρύ διπλωματικό πλήγμα δέχθηκε το καθεστώς Άσαντ καθώς ο πρώην πρέσβης της Συρίας στο Ιράκ, Ναγουάφ Φαρές, αυτομόλησε ισχυριζόμενος πως μονάχα η βία μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του σύρου ηγέτη τον οποίο αποκάλεσε «έναν δικτάτορα που σκοτώνει το λαό του». Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη που αυτομολεί κατά τη διάρκεια της 16μηνης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

«Δεν υπάρχει ποτέ οδικός χάρτης με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, διότι καθυστερεί και αδιαφορεί για κάθε σχέδιο», δήλωσε ο κ. Φαρές κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Jazeera. «Δεν υπάρχει τρόπος να σπρωχθεί από την εξουσία χωρίς βία και ο συριακό λαός το αντιλαμβάνεται αυτό», κατέληξε ο τέως σύρος διπλωμάτης.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος