«Μία ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν είναι ο σωστός δρόμος στη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν σχέδια σε αυτό το στάδιο» για κάποια επιχείρηση από πλευράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Τα σχόλια του κ. Ράσμουσεν ήρχαν στον απόηχο δηλώσεων του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές αποστολές, Ερβέ Λαντσού, ο οποίος υπογράμμισε τη σημαντική κλιμάκωση της βίας στη διαιρεμένη χώρα.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του NATO μίλησε με σκληρά λόγια για τις ενέργειες του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ και των υποστηρικτών του, καταδικάζοντας «τη συμπεριφορά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και την καταστολή του αμάχου πληθυσμού.
«Ξεκάθαρα, η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ σοβαρή και έχουμε δει αποτρόπαιες πράξεις να εκτελούνται από το καθεστώς και τις δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτό», σχολίασε ο κ. Ράσμουσεν.
»Αυτό που παρακολουθούμε είναι απόλυτα αισχρό και [δεν υπάρχει] αμφιβολία ότι το καθεστώς στη Συρία είναι υπεύθυνο για τις παραβιάσεις τους διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο κ. Ράσμουσεν, παρακινώντας «τη συριακή ηγεσία να ικανοποιήσει τις θεμιτές φιλοδοξίες του συριακού λαού και να εισάγει ελευθερία και δημοκρατία.
Στρέφοντας την προσοχή του στη φαινομενική αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν, που υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη ομοφωνίας που θα επέτρεπε την υιοθέτηση ψηφίσματος κατά της Δαμασκού, συμπληρώνοντας «αυτή η αποτυχία στέλνει ένα πολύ δυσάρεστο, να μην πω επικίνδυνο, μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ».
Τέλος, ο επικεφαλής του NATO κάλεσε τη Ρωσία, παραδοσιακό σύμμαχο της Συρίας, να «ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της» και να αναλάβει τον «καθοριστικό» ρόλο που μπορεί να έχει στην επίλυση της κρίσης.



Ακούστε ζωντανά















Follow @skaigr